Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Sverige ble rundlurt av både Norge og USA»

Ifølge Wikileaks-dokumenter skal norske myndigheter ha gitt amerikanerne signaler om at deres kampfly ville bli foretrukket, før beslutningen var offisiell. Svenskene, som gikk glipp av anbudet på 50 milliarder kroner, er i harnisk.

UTENFOR REELL KONKURRANSE?: Prislappen på de 48 amerikanske kampflyene av typen Lockheed Martin F-35A Lightning som Norge handlet inn, lå på rundt 50 milliarder kroner. Foto: Scanpix
UTENFOR REELL KONKURRANSE?: Prislappen på de 48 amerikanske kampflyene av typen Lockheed Martin F-35A Lightning som Norge handlet inn, lå på rundt 50 milliarder kroner. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ifølge Wikileaks-dokumenter ga norske myndigheter USA tydelige signaler om at de ville få anbudet på kampflyet F-35, på bekostning av svenske JAS Gripen - en måned før beslutningen offisielt var fattet, tordner svenske Aftonbladet i dagens utgave.

«Slik ble vi lurt av Norge for 55 milliarder» er krigsoverskriften. Og det blir ikke bedre:

- Sverige var sjanseløst etter det skitne spillet. Den norske regjeringens «interesse» for to år siden var bare et spill for galleriet, konstaterer svenskenes største avis.

Overfor Dagbladet tilbakeviser norske myndigheter anklagene.

- Alt i prosessen rundt kampflysaken tåler dagens lys, sier Ann Kristin Salbuvik, underdirektør i Forsvarsdepartementet (FD), til Dagbladet.

Dokumentene som er grunnlag for Aftonbladets artikkel, er blant de 250 000 amerikanske hemmeligstemplede diplomatnotatene som for tida blir lekket på nettstedet Wikileaks.

Tre konkurrenter Til sammen tre fly var i utgangspunktet kandidater til å bli det norske luftforsvarets arvtaker etter F-16: det europeiske samarbeidsprosjektet Eurofighter; amerikanske F-35A Lightning, også kalt Joint Strike Fighter (JSF); og det svenske SAAB-utviklede JAS Gripen.

Eurofighter gikk tidlig, i 2007, ut av dansen, og det siste året før beslutningen falt ved juletider 2008, sto kampen om det svært verdifulle anbudet mellom svenskene og amerikanerne. Til slutt ble det kunngjort at JSF fikk kontrakten på 48 kampfly (antallet er seinere økt til 56), verdt rundt 50 milliarder norske kroner.

Beslutningen har hele tida vært svært upopulær i Sverige, og Wikileaks-dokumentene er på ingen måte egnet til å dempe gemyttene, ettersom de altså skal bekrefte det svenskene mistenkte hele tida:

at Norge utad i prosessens seinere stadier ga signaler om at Gripen var en reell kandidat, men at vi for lengst hadde bestemt oss for å kjøpe amerikansk og bare holdt svenskene for narr.

Aftonbladet konstaterer at «mange» har anklaget kjøpsprosessen for å være arrangert; spesifikasjonene på det framtidige norske kampflyet skal ha vært spesialtilpasset JSF for å utkonkurre Gripen, i tillegg skal prisen på det svenske flyet bevisst ha blitt feiloppfattet, slik at det i realiteten ble priset ut av konkurransen.

- Ga alle signaler I de hemmeligstemplede amerikanske diplomatdokumentene heter det at daværende statssekretær i Forsvarsdepartementet Espen Barth Eide «privat har gitt alle signaler om at F-35 kommer til å bli valgt». Dokumentet skal være datert bare en måned før anbudsrunden gikk ut.

«Den amerikanske ambassaden hadde på et tidlig stadium pekt ut Barth Eide som en nøkkelperson i prosessen. De konstaterte at Eide var proamerikansk og hadde vært til nytte for USA tidligere: han hadde gitt gode råd om hvordan USA skulle takle den norske regjeringen,» skriver Aftonbladet.

BENEKTER: Daværende statssekretær i Forsvarsdepartementet Espen Barth Eide «har privat gitt alle signaler om at F-35 kommer til å bli valgt», heter det i de hemmeligstemplede amerikanske dokumentene. Det skal være datert på et tidspunkt da kampflykjøpet offisielt fortsatt var til vurdering. Barth Eide tibakeviser at han gitt signaler om et beslutningen ble tatt på forhånd. 
Foto: Scanpix
BENEKTER: Daværende statssekretær i Forsvarsdepartementet Espen Barth Eide «har privat gitt alle signaler om at F-35 kommer til å bli valgt», heter det i de hemmeligstemplede amerikanske dokumentene. Det skal være datert på et tidspunkt da kampflykjøpet offisielt fortsatt var til vurdering. Barth Eide tibakeviser at han gitt signaler om et beslutningen ble tatt på forhånd. Foto: Scanpix Vis mer

Overfor den svenske avisa avviser Barth Eide, i dag statssekretær i Utenriksdepartementet, at han overfor amerikanerne ga uttrykk for at F-35 ville bli valgt mens prosessen fortsatt pågikk.

- Jeg har ikke gitt signaler om at noen beslutning var tatt på forhånd, sier han.

Også daværende forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen skal ha gitt oppmuntrende signaler til USA på et tidlig tidspunkt, ifølge rapportene.

- Åpen og god prosess - Jeg vil ikke kommentere Wikileaks-saker. Ring pressevakta i Forsvarsdepartementet (FD), sier lederen for kampflyprosjektet Pål Bjørset til Dagbladet.

Han sier det er en stående ordre at Wikileaks-saker ikke skal kommenteres av fagpersonell, uten at pressetjenesten først er koblet inn.

- Vi kommenterer ikke Wikileaks, men på generelt grunnlag presiserer vi at prosessen i kampflysaken har vært åpen og god, sier Ann Kristin Salbuvik, underdirektør i FD, til Dagbladet.

Hun understreker at det statssekretær Espen Barth Eide har uttalt i saken, er det riktige.

- Det han uttalte til Aftonbladet, er helt korrekt. For oss er det viktig å tilbakevise påstandene og understreke at alt i prosessen rundt kampflysaken tåler dagens lys, sier underdirektøren.

Mer vil ikke pressetjenesten i departementet si før de har diskutert saken med statsråden.

KRIGSOVERSKRIFT: Aftonbladet legger ingenting imellom på dagens forside. Faksimile: Aftonbladet
KRIGSOVERSKRIFT: Aftonbladet legger ingenting imellom på dagens forside. Faksimile: Aftonbladet Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!