Svensk professor:

- Sverige burde stenge ned

Sverige har hatt en kraftig økning i smittespredningen den siste tiden og opplever tusenvis av nye smittede hver eneste dag. Den svenske professoren Björn Olsen mener tiden nå er inne for å stenge ned landet.

JULEHANDEL: Folk på julehandel i Drottningatan i Stockholm 15. desember. Foto: Fredrik Sandberg / TT kod 10080
JULEHANDEL: Folk på julehandel i Drottningatan i Stockholm 15. desember. Foto: Fredrik Sandberg / TT kod 10080 Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Med sine nærmere 8000 coronadødsfall, over 350 000 smittede, og en annerledes tilnærming til regler og tiltak, har Sverige vakt oppsikt verden over.

Til tross for innstramminger, satt landet torsdag smitterekord med 9659 tilfeller i løpet av ett døgn.

- Min spontane reaksjon er at vi burde vedta betydelig hardere tiltak når vi har en såpass kraftig smittespredning, sier overlege Björn Olsen til Aftonbladet.

Han er professor og spesialist i infeksjonssykdommer ved Uppsala universitet.

- Vi burde følge Danmarks eksempel og forsøke å stenge ned.

Lockdown i jula

I Danmark er det nå daglig nye smitterekorder med tusenvis av nye smittede hver dag.

Fredag ble det for tredje dag på rad meldt om smitterekord med 4 508 nye tilfeller i løpet av et døgn.

SVERIGES KONGE: - Det er fryktelig at vi ikke har kunnet hjelpe, sier Kong Carl Gustav til SVT. Video: SVT Vis mer

Allerede forrige uke tok myndighetene grep og innførte delvis lockdown i halvparten av landets kommuner. Men ettersom antallet smittede til stadighet har nådd nye høyder, innfører statsminister Mette Frederiksen landsomfattende og inngripende tiltak.

- Fra fredag den 25. desember og til 3. januar vil Danmark i praksis være stengt ned, sa Frederiksen da hun la fram de nye tiltakene tidligere denne uka.

Statsministeren var også klar på at hun tror de hardeste månedene ligger foran dem.

- Gjemt seg

Professor Olsen i Sverige mener Danmark kommer til å klare seg bedre gjennom de kommende ukene.

- Danskene er vant til å være lydige også. Der er det Mette Frederiksen som bestemmer. Hun har sine smitteverneksperter som fungerer som smitteverneksperter. Ikke som en erstatning for statsministeren. Hele den svenske politikken gjemte seg bak Folkhälsomyndigheten i lange tider, og det er først nå at politikerne har begynt å ta beslutninger selv, nå når det begynner å se riktig ille ut.

SVARER: Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell svarer på påstander om at han har oppgitt feilaktig antall døde av coronapandemien. Video: TT Vis mer

I Sverige opptar coronapasientene også svært mange av sengeplassene på sykehus i visse regioner. I Stockholm var intensivkapasiteten nær bristepunktet allerede i forrige uke. I enkelte regioner skaper også et stort antall personell i karantene store utfordringer.

Olsen mener antallet innlagte på sykehus i Sverige vil fortsette å stige.

Statsminister Stefan Löfven strammet fredag kraftig inn på de svenske tiltakene. Munnbind i kollektivtrafikken, maksimalt fire personer per bord på restaurant og forbud mot å selge alkohol etter klokka 20 er blant de nye tiltakene svenskene nå må forholde seg til.

- Det er ikke mulig nå å vende tilbake til et normalt hverdagsliv. En pandemi er et spørsmål om liv og død, sa Löfven.

- Åpenbart vil flere dø

Professor i sosialmedisin ved NTNU, Steinar Westin, stiller seg kritisk til svenskenes håndtering og er enig med sin svenske professorkollega i at tiden nå er inne for å stenge ned.

- En slik nedstengning i dag kunne trolig stoppet den smitten som har herjet i det svenske samfunnet. Men det har ikke vært politisk vilje til å gjøre det tidligere. Og fortsatt er de ikke i stand til å beskytte verken de gamle eller eget sykehuspersonell, sa han til Dagbladet fredag.

Professor i mikrobiologi og smittevern ved Universitetet i Sørøst-Norge, Jörn Klein, mener det er for seint for svenskene å snu.

- Svenskene har definitivt valgt feil strategi, og selv om de snur nå, kommer åpenbart flere til å dø den kommende tiden, sa han til Dagbladet fredag.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer