UPOPULÆR SØPPELIMPORT: Greenpeace har tidligere protestert mot importen av avfall til Sverige. Her henger de ned fra ei bru utenfor Södertalje, idet et kommer et skip med 3700 tonn fra Nederland. Foto: Foto: Dick Gillberg / Greenpeace / NTB Scanpix
UPOPULÆR SØPPELIMPORT: Greenpeace har tidligere protestert mot importen av avfall til Sverige. Her henger de ned fra ei bru utenfor Södertalje, idet et kommer et skip med 3700 tonn fra Nederland. Foto: Foto: Dick Gillberg / Greenpeace / NTB ScanpixVis mer

«Sverige er blitt Europas søppelplass»

Og mye kommer fra Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nei, vi skriver ikke dette for å erte Sverige. For selv om de vant MGP, var det Norge som herjet i ski-VM i Falun og Martin Ødegaard hadde lekre pasninger mens Zlatan Ibrahimovic bare hadde mange tatoveringer, da landslagene møttes på mandag.

Vi skriver dette fordi det er en nyhet.

Om det utfordrende ansvaret søta bror har påtatt seg i den europeiske miljøkampen.

Radioaktivt Ifølge avisa Expressen er Sverige nå blitt Europas søppeldynge. Debatten går i nabolandet, etter at SVTs «Rapport» viste et innslag om problemet denne uka.

Der kom det fram at renovasjonsindustrien får rundt 800 millioner kroner for å ta imot avfall fra blant annet Storbritannia, Nederland og Norge.

Søppelet skal omdannes til varme, men det går ofte på bekostning av miljøet - og i bakgrunnen styrer kriminelle aktører.

Et eksempel den svenske statskanalen har gravd fram på dynga, er fra Malmö.

Et av lassene som kom til den sørsvenske byen ble påvist radioaktivitet på over sju meters avstand.

Frykt - Nei, jeg kjenner ikke til det. Det høres rart ut, men er selvfølgelig noe vi må sjekke, sier Gunilla Carlsson, kommunikasjonssjef ved Sydskånes avfallsaktiebolag.

Videre undersøkelser viser at det miljøskadelige avfallet hadde stått i Malmö i et år. Det kom via Norge - men hvem som egentlig sendte det til Sverige, er ikke brakt på det rene.

I løpet av ti år har omfanget av importert søppel økt med tregangeren. Tross frykten som har spredd seg blant annet hos havnearbeiderne.

- Alle er redd for hva det inneholder. Kan vi bli syke av det? Det er ingen av oss som tør jobbe med det hvis vi ikke er vaksinert, sier det regionale verneombudet Anette Vilhelmsson.