Sverige er forberedt

STOCKHOLM (Dagbladet): Sverige har brukt mellom 50 og 70 millioner på kjemisk katastrofeberedskap. 85 akuttsykehus er pålagt å bygge opp en slik beredskap, og i underkant av 50 sykehus er allerede fullt utstyrt og drillet i rutinene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utenfor akuttmottaket ved St. Görans på Kungsholmen i Stockholm har sykehuset bygd en såkalt kjemihall, der seks personer i beskyttelsesdrakter kan rense mellom 20 og 50 forurensede pasienter i timen.

Anlegget har egen ventilasjon som ikke slipper ut forurenset luft. Hallen er konstruert slik at forurensede pasienter kan tas inn på den ene siden, før klærne fjernes i det første rommet av en spesialtrenet person i beskyttelsesdrakt. I det neste rommet vaskes pasientene rene for kjemikalier. I det siste rommet tørkes de, før de skipes videre inn på sykehuset på den andre siden av bygningen.

Draktene er heldekkende, og har eget åndedrettsvern med filtre som hindrer personen inni å bli slått ut av kjemikaliene.

- Vi trener på å bemanne kjemihallen, og er i stand til å gjøre det på 14 minutter. Det er meget viktig at alt gjøres etter fastsatte kriseplaner. Dersom kjemikaliene eller gassen smitter over på de ansatte eller i ventilasjonssystemet på sykehuset, kan hele sykehuset bli slått ut, sier Kerstin Lundberg, beredskapsanordner og sykepleier ved St. Görans.

Betalt av staten

Og utstyret har ikke sykehuset betalt en krone for. Sosialstyrelsen i Sverige har pålagt 85 akuttsykehus i hele landet å ha denne beredskapen klar. Derfor har den svenske staten kjøpt inn 7000 beskyttelsesdrakter til en pris på 5000 kroner stykket og fordelt til sykehusene. Et stasjonært eller mobilt renseanlegg koster mellom 400000 og 600000 kroner. I tillegg betaler Sosialstyrelsen 200000 kroner av hvert kjemirenseanlegg. Landstingene i Sverige betaler resten. I underkant av 50 av sykehusene er allerede utstyrt med slike anlegg i Sverige i dag.

Sykehusene må selv betale opplæring av personellet.

- Det er en stor kostnad. På St. Görans har vi 100 personer som har opplæring og kan bemanne renseanlegget døgnet rundt. Vi skal også begynne å drive opplæring for personell fra andre sykehus. Man kan ikke øve på katastrofen, men man kan trene på hvordan man organiserer seg når katastrofen inntreffer, sier Lundberg.