Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Innvandringsdebatt direkte:

- Sverige er ikke et U-land på randen av krig

Sverigedemokratene og Frp møter Ap og SV til dyst: - Dere setter funksjonshemmede barn opp mot innvandrere, hevder Raymond Johansen og ser på sin svenske kollega.

DIREKTE: Raymond Johansen, (Ap), Tor Mikkel Wara, justis-, beredskaps- og innvandringsminister, Audun Lysbakken, (SV), og Aron Emilsson fra Sverigedemokratene er blant dem som møtes til innvandringsdebatt i Arendal kultur- og rådhus. Video: ArnendalsukaVis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ARENDAL / OSLO (Dagbladet): - Vi har ikke svenske tilstander i Norge, åpner justisminister Tor Mikkel Wara (Frp) og ser bort på sin kollega fra Sverige.

Aron Emilsson nikker høflig tilbake til den norske statsråden. Representanten fra innvandringskritiske Sverigedemokratene har nettopp slått fast at svensk innvandringspolitikk har vært mislykket og lagt skylda på de forrige regjeringene.

Publikum på denne debatten under Arendalsuka klapper forsiktig og høflig når den besøkende svensken griper ordet. Men applausen deles langt rausere ut når representantene fra Ap og SV senere smeller tilbake mot Emilsson.

Dette skulle ikke bli en debatt for å finne felles enighet: Både høyresida- og venstresida bruker mye av sin taletid på å omtale den andres politikk på innvandringsfeltet som håpløs og elendig.

BLIR ANGREPET: Den amerikanske filmprodusenten Ami Horowitz dro til Sverige for å se hvordan innvandringsbølgen har påvirket samfunnet. Under et intervju blir han angrepet. Video: Ami Horowitz Vis mer

«Parasitter»

Emilsson i Sverigedemokratene blir raskt konfrontert med at partileder Jimmie Åkesson skal ha kalt innvandrere for «parasitter»:

- Jeg kjenner ikke igjen det sitatet, så jeg kan ikke si så mye om det, svarer Emilsson.

- Vi mener alle skal kunne bli svenske, men for å holde samfunnskontrakten vår inntakt mener vi at det skal stilles strenge krav til innvandrerne som kommer til Sverige. Du må først gjøre din plikt før du kan kreve din rett, du må lære språk, du vise til lojalitet til Sverige, legger Emilsson til.

Dagbladet følger debatten direkte.

Funksjonshemmede barn

Sverigedemokratenes representant må siden finne seg i å være på mottakerenden av krass kritikk fra de norske politikerne på venstresida, Raymond Johansen og Audun Lysbakken:

- Sverigedemokratene driver med en retorikk som skal splitte og polarisere. De stiller funksjonshemmede barn opp mot innvandring, de stiller eldre opp mot innvandring. De sier de aller helst ønsker å kaste alle innvandrere ut, og da føler du deg ikke velkommen. Da er det ekstra vanskelig å bli en del av den norske eller svenske samfunnet, sier Raymond Johansen og setter skarpe blikk i Emilsson fra Sverigedemokratene.

SV-leder Audun Lysbakken er ikke snauere:

- Det som kjennetegner partier som Sverigedemokratene er at de alltid legger skylda på de svakeste i samfunnet. Det er innvandrerne som får skylda, sier han.

- Sendt ut 30 000

Ifølge justisminister Tor Mikkel Wara har norsk innvandringspolitikk lykkes bedre enn den svenske fordi vi har vært «strengere og mer rettferdig».

- Det er kommet veldig mange mennesker hit som ikke er reelle flyktninger. Vi skal fortsatt hjelpe mennesker som er på flukt, men at du er flyktning betyr ikke at du har krav om å få velge hvilket land du skal få bo i. Det betyr heller ikke at du har rett på et visst velstandsnivå. Systemet med å ta imot mennesker på flykt, det blir helt ødelagt dersom vi ikke er strenge på å skille mellom reelle flyktninger og migranter. Noe av resultatet av dette er at vi har sendt ut over 30 000 migranter som ikke var reelle flyktninger, sier Wara.

Han etterlyser, som de fleste Frp-ere før ham, et tydeligere Ap i spørsmål om innvandring:

- Hva mener egentlig Ap? Partiet er et vandrende seminar om innvandring. Hva mener dere om flyktningleire i Afrika? Det er umulig å vite hva slags innvandringspolitikk man får med Ap, sier justisministeren.

Han får etterhvert en slags avklaring fra Raymond Johansen:

- Jeg er veldig skeptisk til å ha flyktningleire i Afrika, sier han forsiktig.

Justisminister Wara trekker et skjevt smil og virker ikke særlig imponert over avklaringen fra Johansen.

Kjekling og krangling

Byrådsleder Johansen vil heller snakket om at høyresida bare er opptatt av å svartmale svenskene.

- Det snakkes som om Sverige er et U-land på randen av krig. Jeg har nettopp feriert i Sverige og jeg opplever ikke at det stemmer, for å si det sånn, sier Johansen, som legger til at han er veldig glad i Sverige.

Også Audun Lysbakken reagerer på måten Sverige framstilles i Norge. Også SV-lederen har egen empiri som han trekker inn i debatten:

- Det begynner å spre seg et litt vilt bilde av Sverige i Norge. Sverige har en blomstrende økonomi, og jeg fikk med meg bilen tilbake til Norge igjen. Det gikk helt fint, sier SVs Audun Lysbakken, og sikter til alle bilbrannene i Sverige de siste dagene.

- Er det riktig at Frp ønsker at ingen muslimske trosamfunn skal få statsstøtte, spør Audun Lysbakken og ser på justisminister Wara:

Svaret forblir ukjent. Wara blir avbrutt av Raymond Johansen før han rekker å svare Lysbakken.

- Jeg forsøker å være ydmyk i møte med utfordringene vi har, sier Johansen plutselig.

Ingjerd Schou (H) bryter inn. Hun kan ikke dy seg:

- Å, ydmyk har du har aldri vært, Raymond.

Publikum ler, noen klapper. Få minutter senere beskylder Johansen Ingjerd Schou for å lyve. Ingen klapper.

BUING: Det ble blandede reaksjoner under den tradisjonsrike, årlige talen da Donald Trump snakket om innvandring. Video: AP Vis mer

Uenighet om sikkerhet i Oslo

I juni var justisministeren og byrådslederen svært uenige i saken om hvor trygt det er å ferdes i Oslo. Dagbladet skrev at ti barn under 15 år står for hele 187 forbrytelser i hovedstaden, ifølge tall fra Oslo-politiet.

Justisminister Wara kalte tallene «fortvilende lesning», og var klar på at Oslos-gater ikke kan kalles trygge. Byrådsleder Johansen (Ap) ble opprørt over justisministerens vurdering og mente det var helt feil å kalle Oslo en utrygg by.

- Selvfølgelig er Oslo en trygg by! Jeg, som de aller fleste her i byen, føler meg svært trygg i sentrumsgatene, dag som natt. Det er derfor helt feil å si at Oslos gater ikke er trygge. Hvis Wara faktisk mener dette, så har han informasjon jeg ikke har, sa Johansen til Dagbladet den gang.

Etter nesten 90 minutter debatt har SV gått i strupen på Frp, Frp langet ut mot Ap, Ap sparket mot Høyre og Frp, og Høyre latterliggjort Ap. Debattens sindigste delegat var Arom Emilsson fra Sverigedemokratene.

Emilsson mener likevel, på tross av (eller kanskje nettopp på grunn av) de skarpe konfliktene, at bunnlinja i den norske innvandringsdebatten er god:

- Dere diskuterer jo i alle fall disse tingene! Dere diskuterer de vanskelige tingene med innvandring, og det er så bra. I Sverige har det vært klin umulig å ta opp disse spørsmålene i mange år...

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!