- Sverige er «Nordens bananrepublikk»

Reinfeldt reagerer sterkt på at leder i Dansk Folkeparti, Pia Kjærsgaard, mener det svenske valget minner om Øst-Europa.

USERIØS KRITIKK: Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt avfeier danske politikeres kritikk av det svenske valget som useriør. Her er han og næringsminister Maud Olofsson på valgkampmøte på Kungstorget i Uddevall. Foto: Scanpix
Foto: Morten Holm / Scanpix
USERIØS KRITIKK: Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt avfeier danske politikeres kritikk av det svenske valget som useriør. Her er han og næringsminister Maud Olofsson på valgkampmøte på Kungstorget i Uddevall. Foto: Scanpix Foto: Morten Holm / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Statsminister Fredrik Reinfeldt og opposisjonsleder Mona Sahlin er skjønt enige om at danske politikeres kritikk av det svenske valget er useriøs og uberettiget.

Reaksjonene fra danske politikere lot ikke vente på seg etter at svensk TV 4 før helgen vedtok at kanalen ikke vil sende valgreklamen til omdiskuterte Sverigedemokraterna (SD). TV 4 mener filmen bryter svensk lov gjennom å hetse muslimer som befolkningsgruppe.

Leder i Dansk Folkeparti, Pia Kjærsgaard, sier det svenske valget minner om Øst-Europa.

- Udemokratisk
Riksdagsvalget i Sverige er udemokratisk, og SD er utsatt for grov sensur, hevder Kjærsgaard.

Partilederen sier hun vil ta opp saken i Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE). Sammen med politikere fra de danske regjeringspartiene Venstre og De Konservative har hun oppfordret Sverige til å ta imot valgobservatører 19. september.

OSSE har tidligere konkludert med at dét ikke er nødvendig.

Hoderisting Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt og Socialdemokraternas leder Mona Sahlin var tirsdag samstemte når de slo tilbake mot beskyldningene fra vestsiden av Øresund.

- Danske politikere som kritiserer Sveriges valgreglement og den svenske valgkampen, vet ikke hva de snakker om, sa Reinfeldt ifÃlge Berlingske Tidende.

- Jeg mener vi har en tilstrekkelig demokratisk tradisjon i Sverige til at vi klarer oss uten valgobservatører, sa Reinfeldt.

- Bananrepublikk
Men Kjærsgaards kritikk stopper ikke ved beslutningen om å stoppe valgkampfilmen til SD, som går til valg på støtte til eldre og innvandringsspørsmål.

Kjærsgaard kaller Sverige for «Nordens bananrepublikk».

Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen har på sin side ingen kommentar til saken.

- Useriøst
- Det er jo ikke seriøst. Vi har et fullt demokratisk valg i Sverige, men vi våger å ta debatten mot dem som bruker muslimer for å hetse en hel folkegruppe, sa Mona Sahlin i dag.

- Det er jeg stolt over, fortsatte Sahlin og sa at hun fullt ut støttet beslutningen fra TV 4.

Statsministeren unnlot å vurdere om TV-kanalen gjorde rett i å nekte reklamefilmen sendetid. (©NTB)

Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt avviser kritikken fra Danmark av den svenske valgkampen. Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX