- Sverige er terrorbase

Sverige er etter torsdagens GIA-drama i Brussel utpekt som en base for algeriske terrorister. Terrorister skal ha fått lov til å forberede attentater, lyder en anklage. Svenske myndigheter avviser anklagen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den svenske statsborgeren som ble arrestert i Brussel torsdag har lenge vært overvåket, og utenriksminister Lena Hjelm-Wallén har tilbakevist alt snakk om at Sverige tillater algeriske terrorister å opprette baser i landet.

Det er ikke første gang Sverige anklages for dette. Ofte er det politisk aktive flyktninger som anklages for terror. Men ikke sjelden dreier det seg om terrorister som er klare til å bruke vold, og som planlegger attentater i utlandet mens de oppholder seg i Sverige.

Først og fremst driver de pengeinnsamling, noe som er lovlig i Sverige. Senere går deler av disse pengene til terroraksjoner.

Lang liste

Overvåkingspolitiet Säpo har en liste over 20 terrororganisasjoner. Blant dem er ved siden av GIA også Sendero Luminoso (Peru), PKK (Tyrkia, Syria), Abu Nidal (Midtøsten), Islamsk Jihad (Midtøsten) og Mujahedin Khalq (Iran). Mange av disse har medlemmer i Sverige.

Dessuten har utenlandske staters sikkerhetstjenester vært virksomme i Sverige og noen ganger likvidert opposisjonelle. Det gjelder blant annet tjenestene i det tidligere Jugoslavia og Irak.

Nesten 10 prosent av Sveriges befolkning er født utenlands. Det er derfor ikke overraskende at det blant dem fins noen som vil styrte regimene i hjemlandet som de har måtte flykte fra, med vold. Så lenge de ikke gjør noe ulovlig i Sverige, kan heller ikke politiet gjøre noe mot dem.

Enkelte utvisninger er blitt stoppet på grunn av protester fra medier og sympatisører.

Ustasja og Baader Meinhof

Den mest kjente terroraksjonen i Sverige var drapet på Jugoslavias ambassadør i Stockholm på begynnelsen av 1970-tallet. Den ble utført av to sympatisører av den fascistiske, kroatiske gruppen Ustasja.

Senere gjennomførte den tyske Baader-Meinhof-gruppen en blodig okkupasjon av det daværende Vest-Tysklands ambassade.

Fra svensk side understreker man at ytringsfriheten gjelder for alle, også innvandrere og politiske flyktninger.