Corona

Sverige: Etterregistrerte 1235 dødsfall

I løpet av 16 dager ble 1235 coronadødsfall for perioden til og med 5. januar etterregistrert av den svenske Folkhälsomyndigheten. Flere dødsfall i desember ble ikke innrapportert før januar.

TRE UKER: På en pressekonferanse i Sverige opplyser avdelingssjef Karin Tegmark Wisell i svenske Folkhälsomyndigheten at legene har hele tre uker på å rapportere inn et dødsfall - etter det har skjedd. Vis mer
Publisert
Se mer
påvist smittet 70 000 +551
mutantsmittet1 120
døde 622 +2
påvist smittet 113 000 000+447.1K
døde 2 510 000 +10.1K
Se mer

5. januar hadde den svenske Folkhälsomyndigheten (FHM) registrert totalt 8985 coronarelaterte dødsfall, ifølge NTB.

I virkeligheten var det totale antallet minst 10 220 ved denne dagens slutt. I perioden 5. januar til 21. januar etterregistrerte FHM 1235 dødsfall for perioden fra pandemien startet til og med 5. januar.

Det viser Dagbladets regnestykke - basert på FHMs offentlige data.

Krisekommunikasjonsrådgiver Henrik Josephson i FHM bekrefter tallet i en e-post til Dagbladet.

Han besvarer Dagbladets henvendelse i samråd med FHMs epidemiologer.

- Det finnes en forsinkelse i innrapporteringen. Dødsfall har enten blitt rapportert direkte i rapporteringssystemet SmiNet av behandlende lege, eller av de regionale smittevernenhetene ut ifra de regionale registre som finnes, skriver Josephson.

SmiNet er FHMs register over tilfeller av smittsomme sykdommer som det etter den svenske smittevernloven er meldeplikt for, ifølge FHMs nettsider.

Justerer gradvis

FHM samkjører det svenske Skatteverkets register over avdøde med SmiNets liste over smittetilfeller hver tirsdag og torsdag, forklarer Josephson.

Personer som ifølge Skatteverkets register har dødd i løpet av 30 dager etter covid-19-diagnose meldes til smittevernenhetene, som deretter oppdaterer SmiNet.

- Alle steg i denne prosessen har ulik ledetid og bidrar til etterslepet. Justeringer og kvalitetskontroller skjer gradvis.

I perioden jul, nyttår og «trettonhelgen» - Helligtrekongersdag, 6. januar - ble innrapporteringen av dødsfall påvirket mer enn vanlig, forklarer han.

- Vi forventer vanligvis at 90 prosent av dødsfallene er rapportert innen to uker, men i romjula ble forsinkelsen mer enn tre uker. Majoriteten av de dødsfallene som ble meldt inn under årets første uker inntraff altså i desember, avslutter han.

Forventer flere etterrapporteringer

Torsdag tok avdelingssjef Karin Tegmark Wisell i den svenske Folkhälsomyndigheten opp etterslepet under en pressekonferanse.

- Vi ser at dødsfallsrapporteringen har et større etterslep enn intensivbehandling-rapporteringen. De siste tre ukene kommer det dessverre, sannsynligvis, til å tilkomme ytterligere tilfeller, sier hun.

Folkehelserådgiver Iréne Nilsson Carlsson i den svenske Socialstyrelsen kastet også lys over deler av bakgrunnen for etterslepet.

- Vi har store etterslep i statistikken. Våre data bygger på de attestene leger rapporterer inn til oss. Det har man tre uker på seg til å gjøre. De siste ukene er derfor usikre, og det kommer, med stor sannsynlighet, til å komme nye rapporterte dødsfall.

Den siste uka som er noenlunde sikker er uke 53, men også der kan det komme etterregistrerte dødsfall, sa Carlsson.

- Øker etterslepet

I en rapport fra Folkhälsomyndigheten publisert 15. januar redegjøres det også for mulige årsaker til etterslep i rapporteringen - og hvorfor det potensielt kunne være ekstra stort akkurat da.

Endret bemanning hos instansene som er ansvarlig for å analysere prøver og innrapportere positive resultater i jul- og nyttårstider er en av flere mulige faktorer som trekkes fram.

- Samlet sett fører det til at færre tilfeller identifiseres og at etterslepet i innrapportering av data blir større. Også innrapportering til ulike registre forventes å bli rammet, hvilket ytterligere øker etterslepet i statistikk over dødsfall og intensivinnleggelser, heter det i rapporten.

- En nedgang i antall tilfeller sammenliknet med ukene før jul beror altså ikke nødvendigvis på en endret smittespredning, og det kan drøye til andre halvdel av januar til en vurdering av den epidemiologiske situasjonen vil være sikker.

Status vaksinasjon Full oversikt

318 722 (5.9%)i Norge har fått dose nr 1
149 622 (2.79%)i Norge er fullvaksinert
Kilde: FHI (FHI oppdaterer tallene sine ca kl 13 hverdager, og viser da gårsdagens tall).

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer