Sverige, Finland og Tyrkia: Enige

Tyrkia snur i deres veto om svensk og finsk Nato-medlemskap.

ENIG: Sverige, Tyrkia og Finland skal være enige i felles dokument. Meldingen kom åpningsdagen av toppmøtet i Madrid tirsdag 28. juni. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sverige, Tyrkia og Finland skal være enige i felles dokument. Meldingen kom åpningsdagen av toppmøtet i Madrid tirsdag.

- Den raskeste prosessen fram til nå, sier Natos generalsekretær Jens Stoltenberg på kveldens pressekonferanse.

- Nå får president Putin mer Nato, ved sin grense, legger han til, og understreker at Russlands president fikk det motsatte av hva han ba om.

En drøy måned etter at Sverige og Finland leverte sine offisielle søknader om medlemskap til Nato, snur Tyrkia på deres tidligere veto mot medlemskapene.

Flere medier melder tirsdag kveld om at Sverige, Tyrkia og Finland skal forberede et felles dokument som omhandler Nato-medlemskap til de to nordiske landene.

Aftonbladet skriver at de tre landa har kommet til enighet om en avtale.

Enighet

- Avtalen innebærer at Sverige slippes inn i Nato, skriver den svenske avisa, og siterer statssekretær Oscar Stenström.

Sveriges statsminister Magdalena Andersson forventes å holde en pressekonferanse straks.

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg holder tirsdag kveld en pressekonferanse.

Tyrkias president Tayyip Erdogan, Finlands president Sauli Niinisto, Sveriges statsminister Magdalena Andersson, NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg, Tyrkias utenriksminister Mevlut Cavusoglu, Sveriges utenriksminister Ann Linde og Finlands utenriksminister Pekka Haavisto etter å ha signert en avtale under Natos toppmøte i Madrid, Spania, tirsdag. Foto: REUTERS/Violeta Santos Moura
Tyrkias president Tayyip Erdogan, Finlands president Sauli Niinisto, Sveriges statsminister Magdalena Andersson, NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg, Tyrkias utenriksminister Mevlut Cavusoglu, Sveriges utenriksminister Ann Linde og Finlands utenriksminister Pekka Haavisto etter å ha signert en avtale under Natos toppmøte i Madrid, Spania, tirsdag. Foto: REUTERS/Violeta Santos Moura Vis mer

Ifølge Reuters bekrefter Finlands president Sauli Niinisto at Tyrkia vil støtte et finsk og svensk Nato-medlemskap.

Det svenske nyhetsbyrået TT skriver også at Tyrkia nå trekker sitt veto mot medlemskap i Nato for de to landene.

NTB skriver i en oppdatering at Tyrkia sier de «fikk det de ville ha» ut fra samtalene med Sverige og Finland.

Tyrkia har sikret sitt krav om utleveringen av de terrorsiktede i de nordiske landa som en del av Nato-avtalen, skriver Reuters.

- Tyrkia har gjort betydelige framskritt i kampen mot terrororganisasjoner, heter det i den tyrkiske uttalelsen tirsdag kveld.

- Tyrkia fikk det vi ville ha, heter det videre, skriver NTB.

Veien videre klar

Jens Stoltenberg bekrefter at veien for svensk og finsk Nato-medlemskap nå er klar.

Nato-leder Jens Stoltenberg møter nå pressen etter at Tyrkia, Sverige og Finland har signert en avtale om finsk og svensk Nato-medlemsskap.

- Ingen har opplevd mer terror enn Tyrkia, inkludert fra PKK, sa Stoltenberg.

Avtalen dreier seg «våpeneksport og kampen mot terrorisme».

Onsdag skal Nato-lederne invitere Sverige og Finland til å bli med i Nato som fullverdige medlemmer, melder Stoltenberg.

Etter toppmøtet vil de to landene ha status som inviterte. Innlemmingen må deretter ratifiseres formelt.

Historisk

- Dette er en historisk dag. Med Sverige og Finland i Nato får vi en enda sterkere forsvarsallianse i Europa, det har aldri vært viktigere, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) etter at det ble klart at Tyrkia har sagt sitt Nato-ja til Sverige og Finland tirsdag kveld.

- For oss i Norge betyr dette et tryggere og sterkere forsvarssamarbeid med våre naboland i nord, tilføyer Støre i en uttalelse.

Det var i forbindelse med første dag på Nato-toppmøtet i Madrid at Natos generalsekretær Jens Stoltenberg kunne annonsere at han er glad for at Tyrkia, Sverige og Finland har kommet til enighet.

Beslutningen var det siste hinderet for å starte medlemsprosessen til de to landene.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer