Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sverige: Flere innvandrere gir dårligere skoleresultater

En høyere andel elever med utenlandsk bakgrunn kan forklare en del av de fallende svenske resultatene i PISA-undersøkelsene.

DÅRLIGE RESULTATER: En høyere andel elever med utenlandsk bakgrunn har ført til dårligere resultater på nasjonale prøver i Sverige. Foto: dotshock / Shutterstock / NTB scanpix
DÅRLIGE RESULTATER: En høyere andel elever med utenlandsk bakgrunn har ført til dårligere resultater på nasjonale prøver i Sverige. Foto: dotshock / Shutterstock / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De viser en rapport fra det svenske Skoleverket.

Nå vil Skoleverket at det settes inn tiltak for å bedre resultatene. I den siste PISA-undersøkelsen var dommen at det svenske skolesystemet har sviktet på flere punkter.

I alle fag som ble målt, matematikk, lesing og naturfag, fikk Sverige dårligere resultater, og kom verst ut blant OECD-landene.

Flere forklaringer til forverringen har blitt diskutert og mandag ble rapporten «Innvandringens betydning for skoleresultatene» presentert.

Ifølge rapporten har innvandringens betydning for resultatutviklingen i PISA økt etter 2006.

Andelen elever som ikke får gode nok karakterer til å være kvalifisert for videregående skole har økt fra i overkant av 10 prosent i 2006 til i overkant av 14 prosent i 2015, ifølge rapporten. Mye av forklaringen er en stadig større andel elever som har innvandret etter at de skulle ha begynt på skolen, og denne elevgruppen har en svakere faglig utvikling enn andre elever.

Andelen elever som har innvandret etter skolestart har økt fra om lag 3 prosent i 2006 til over 8 prosent i 2015. Halvparten av disse klarer ikke å kvalifisere seg for videregående utdanning, en økning fra 37 prosent i 2006.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram