Mens nordmenn kan se fram til lettelser på coronatiltakene fredag, som Dagbladet skrev tirsdag, er stemningen en annen i nabolandet vårt.
Onsdag presenterer svenske myndigheter et lovforslag som åpner for en ny nedstenging dersom situasjonen utvikler seg i negativ retning.
- Vi ser med uro på utviklingen. Det er usikkert hvilken retning situasjonen vil ta, og vi ser en betydelig risiko for en tredje bølge, sier sosialminister Lena Hallengren på en pressekonferanse.

Svensk sykehus-sjef inviterte 500
Dette er forslaget
De svenske myndighetene peker på fortsatt høy smitte i landet som faktor for lovforslaget de nå sender på høring. Mutasjonene av coronaviruset innebærer også økt risiko for ytterligere spredningen, påpeker de.
Det nye forslaget innebærer:
- Nedstenging av flere virksomheter
- Begrense adgang til enkelte steder, som fornøyelsesparker, dyreparker og liknende temaparker, samt utvidede regler for museer og kunsthaller
- Nytt system for allmenne sammenkomster og offentlige arrangementer
I forslaget står det videre at samtlige handelsplasser, som kjøpesentre, varehus, gallerier og butikker skal kunne stenges ned med umiddelbar virkning.
Det gjelder for eksempel restauranter, treningssentre og idrettsanlegg, skriver Expressen.
Regjeringen vil også kunne bøtelegge personer som bryter forbudene om å oppholde seg på steder der det er betydelig risiko for trengsel, med inntil 2000 kroner, kommer det fram.
Tiltakene i lovforslaget vil gjelde fra 11. mars.

Dropper portforbud: - Veldig fornøyd
- Ikke rom for ytterligere støtte
Bransjer og bedrifter som kan rammes av de nye tiltakene, vil ikke få ytterligere støtte enn det som eksisterer fra før, fastslår Hallgren på pressekonferansen.
- Det er klart vi hele tiden følger utviklingen og gjør det vi kan for å kompensere de rammede, sier hun.
Smittetrenden er stigende i Sverige, som hittil har registrert 617 869 smittetilfeller og 12 487 dødsfall i kjølvannet av pandemien, viser oversikten til Worldometer.
Landet har i mindre grad enn andre land stengt ned samfunnet, men har den siste tiden skjerpet smitteverntiltakene.
Sveriges midlertidig pandemilov ble vedtatt 10. januar.