Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sverige forbyr røyking på uteserveringer. - Norge må legge seg på lik linje

Nestleder Olaug Bollestad i KrF mener Sverige er en målsetting når det gjelder røykeloven.

RØYKEFORBUD: Sverige har innført forbud mot røyking på en rekke uteserveringer. Bollestad mener Norge må legge seg på samme linje. Illustrasjonsfoto: Fredrik Varfjell / NTB Scanpix
RØYKEFORBUD: Sverige har innført forbud mot røyking på en rekke uteserveringer. Bollestad mener Norge må legge seg på samme linje. Illustrasjonsfoto: Fredrik Varfjell / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går ble det avgjort at den svenske regjeringens forslag om røykeforbud på flere offentlige plasser, får støtte ffra Riksdagens sosialutvalg. Forbudet gjelder også e-sigaretter.

De nye reglene trer i kraft sommeren 2019 og gjelder uteserveringer, togperronger, bussholdeplasser, lekeplasser og idrettsarenaer. Målet er et røykfritt Sverige innen 2025, ifølge Aftonbladet.

- En målsetting for Norge

Men Sverige er ikke de eneste som har forsøkt å endre røykeloven. Norske politikere i KrF, Ap og SV kom i vår med et forslag om å endre dagens røykelov.

Den gang sa nestleder Olaug Bollestad i KrF at hun mente det er tide at dagens forbud mot å røyke innendørs utvides til å også gjelde områder utendørs.

- Vi fremmet et forslag og det står jeg fortsatt for. Målet er å hindre en ny generasjon i å begynne og røyke, og styrke vernet mot passiv røyking, sier nestlederen til Dagbladet.

Alle bortsett fra Fremskrittspartiet stemte for forslaget i vår.

- Sverige er en målsetting som Norge ikke må være dårligere på. Om regjeringa ikke kommer med et godt nok forslag skal jeg jobbe videre for å få det til å skje.

- Ikke på samme linje som Sverige

Frp's helsepolitiske talsperson Åshild Bruun-Gundersen sier til Dagbladet at FrP ikke vil legge seg på linja til Sverige. Hun bekrefter også at FrP var imot de siste endringene av røykeloven som ble innført i Norge.

- FrP er ikke noe forbudsparti og vi synes røykerne blir plaga nok. Vi vil at det skal være opp til de som eier restauranter og uteserveringer å bestemme om de ønsker å tillate røyk eller ikke.

For å redusere antall røykere i Norge, tror hun det er viktigere å tillate salg av tobakksfrie produkter.

- Jeg tror mer på å tillate salg av andre mindre helseskadene nikotinprodukter som tobakksfri snus og e-sigaretter med nikotin. Men det er i dag forbudt dessverre.

Samtidig mener hun at politikerne må ha tiltro til at folk klarer å bestemme selv og ta egne valg.

Støtter KrF

Elise Bjørnebekk-Waagen, representant i helse- og omsorgskomiteen for Arbeiderpartiet støtter Bollestad og sier at de også har bedt regjeringen om å vurdere en endring i dagens røykelov.

- Dagens røykelov har hatt en effekt. Sammen med avgifter, hjelp til tobakksavvenning og programmer i skolen har røykeloven bidratt til at antallet røykere i Norge sakte, men sikkert går nedover.

Hun hevder at røyking fortsatt er den viktigste årsaken til at folk dør tidlig i Norge.

- Folk må få røyke hvis de vil, men samfunnet har et ansvar for at alle får tilgang på det offentlige rom. Da bør vi vurdere om det er offentlige plasser der røyking ikke hører hjemme, som for eksempel lekeplasser og bussholdeplasser, sier Bjørnebekk-Waagen.

Endringsforslaget er nå oppe i Stortinget hvor politikerne skal komme med et konkret forslag.

- Fjerne menneskets livsglede

Da forslaget i Sverige gikk gjennom i går møtte det stor motstand i sosiale medier.

- Når blir det spritforbud på uteserveringer? Slik at alle kan sitte i ro uten å høre masse bråk, spør en bruker på Facebook.

- Blir så lei av alt formynderiet! Er det virkelig så farlig å ta ansvar for seg selv? spør en bruker.

Samtidig er det mange tilhengere av det nye forbudet som svarer med «Veldig bra! Personer skal ikke behøve å bli utsatt for dette» og «Endelig skal jeg (astmatiker) få nyte uteserveringene».

Sist endret i 2014

I Norge ble røykeloven sist endret i juli 2014. Da ble røykeloven strammet inn ytterligere.

Det ble innført tobakksforbud i og ved barnehagers lokaler, tobakksfri skoletid for elever i grunnskolen og på videregående, i tillegg til et forbud mot å opprette særskilte røykerom.

Det er imidlertid i dag fortsatt lov å røyke for gjestene ved landets uteserveringer.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!