Sverige fortviler: - Farlig for sikkerheten

Sveriges statsminister Ulf Kristersson frykter for landets Nato-søknad etter at det ble gjennomført en aksjon mot Erdogan i Stockholm.

ERDOGAN-DUKKE: En dukke som skulle forestille Tyrkias president ble torsdag hengt opp ned i Stockholm. Det kan være farlig for Sveriges sikkerhet, ifølge statsministeren. Foto: Reuters / NTB
ERDOGAN-DUKKE: En dukke som skulle forestille Tyrkias president ble torsdag hengt opp ned i Stockholm. Det kan være farlig for Sveriges sikkerhet, ifølge statsministeren. Foto: Reuters / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Torsdag morgen ble en dukke som skulle forestille Tyrkias president, Recep Erdogan, hengt etter føttene utenfor rådhuset i Stockholm.

Det skapte sterke reaksjoner i Tyrkia, som kalte Sveriges ambassadør inn på teppet og avblåste sitt planlagte møte med talsmannen i den svenske riksdagen, Andreas Norlén.

I forbindelse med Sveriges Nato-søknad, skulle Norlén opprinnelig møte parlamentspresidenten Mustafa Sentop i det tyrkiske parlamentet i Ankara neste uke, ifølge Dagens Nyheter. Nå frykter Sverige at dukke-hendelsen kan påvirke landets søknad om medlemskap i forsvarsalliansen.

- Farlig

Utenriksminister Tobias Billström fordømte demonstrasjonen torsdag.

- Regjeringen støtter en åpen debatt om politiske veivalg, men tar stor avstand fra trusler og hat mot politiske representanter. Å portrettere en folkevalgt president som henrettet utenfor Stadshuet, er avskyelig, skrev han på Twitter.

Også statsminister Ulf Kristersson (M) retter kraftig kritikk mot Erdogan-dukka, og omtaler hendelsen som «utrolig grov».

- Det er ekstremt alvorlig å gjennomføre en slags falsk henrettelse av en demokratisk valgt leder i et land der to politikere ledere har blitt drept, sier han TIL til TV 4 fredag morgen, ifølge Expressen.

«FAKE NEWS»: Sveriges forsvar stempler Russlands påstand om bruk av artillerisystemet Archer i Ukraina som «fake news». Reporter: Jostein Sletten / Dagbladet TV Vis mer

I sommer søkte Sverige og Finland om medlemskap i Nato, men venter fremdeles på at Ungarn og Tyrkia skal ratifisere medlemskapssøknadene. Nå frykter Kristersson at aksjonen i Stockholm vil påvirke Sveriges Nato-søknad.

- Dette er, slik jeg ser det, ment som sabotasje mot den svenske Nato-søknaden. Det er farlig for svensk sikkerhet, sier statsministeren.

Alle Nato-landene må gi sitt samtykke før Sverige og Finland kan tas opp i alliansen. Myndighetene i Tyrkia har blant annet stilt krav om utlevering av kurdere og eksil-tyrkere som tyrkiske myndigheter ser på som en trussel.

PRESIDENT: Tyrkias president Recep Erdogan. Foto: Burhan Ozbilici / AP / NTB
PRESIDENT: Tyrkias president Recep Erdogan. Foto: Burhan Ozbilici / AP / NTB Vis mer

Åpner etterforskning

Til tross for at den svenske regjeringen har tatt avstand fra aksjonen, mener Tyrkia at det er et løftebrudd at det i det hele tatt kunne skje.

- Sveriges fordømmelse er ikke nok. Vi ser at svenske myndigheter er bestemte på å bekjempe ekstremisme, men terrororganisasjoner fortsatt i landet. Sverige og Finland må holde det de har lovet, sier den tyrkiske utenriksministeren, Mevlüt avusoglu, i en uttalelse fredag, ifølge Reuters.

Tyrkiske påtalemyndigheter åpner nå etterforskning av saken, ifølge det tyrkiske statseide nyhetsbyrået Anadolu Agency.

Rojavakommittérna, som støtter den «revolusjonære bevegelsen i hele Kurdistan», hevder å stå bak demonstrasjonen. Tyrkia omtaler gruppa som tilhengere av Det kurdiske arbeiderpartiet (PKK), som i flere tiår har kjempet for kurdisk selvstyre sørøst i Tyrkia.

- Historien viser hvor diktatorer ofte ender. Så, for alles skyld, Erdogan: Benytt muligheten og gå av, så slipper du å havne opp ned på Taksimplassen, skriver de i en uttalelse på Twitter.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer