<strong>BEKYMRING:</strong> I en sikkerhetsvurdering uttrykker den svenske sikkerhetstjenesten Säkerhetspolisen bekymring mot Russlands økende etterretningsarbeid og deres «krigsforberedelser». Foto: REUTERS/Mikhail Klimetyev/RIA Novosti/Kremlin/NTB scanpix
BEKYMRING: I en sikkerhetsvurdering uttrykker den svenske sikkerhetstjenesten Säkerhetspolisen bekymring mot Russlands økende etterretningsarbeid og deres «krigsforberedelser». Foto: REUTERS/Mikhail Klimetyev/RIA Novosti/Kremlin/NTB scanpix Vis mer

Sverige frykter Russlands «krigsforberedelser»

Svensk spionsjef mener Russland er den største trusselen mot sikkerheten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Den svenske sikkerhetstjenesten har uttrykt stor bekymring for Russlands «krigsforberedelser» og landets økende spioneringsinnsats i Skandinavia. Det kommer fram i en ny sikkerhetsvurdering.

På en pressekonferanse i går sa sjefanalytikeren i Säkerhetspolisen (Säpo), Wilhelm Unge, at den eskalerende krisa i Øst-Europa er den største sikkerhetstrusselen i nåværende tid. 

- Uten å gå i detalj ser vi en økning i Russlands etterretningsaktivitet på grunn av hva som skjer i Ukraina og på Krim, sa Unge ifølge Wall Street Journal.

Unge sa at kommunikasjonen fra russiske etterretningsbyråer har økt den siste tida, og at de har oppdaget russiske forsøk på å verve agenter gjennom Sverige. Dessuten skal de ha gjort gjentatte forsøk på å få tilgang til sensitiv informasjon.

- Dette kan involvere signaletterretning, tilgang på forsvars-infastruktur, oppkjøp av kart, og etterretningsaktivitet i felt, sa Unge.

Naturlig utvikling Spionsjefen sa at denne utviklingen var i tråd med de siste trendene, særlig de militære flyøvelsene som ble foretatt av Russland i fjor mot simulerte svenske mål. Øvelser han mener er tydelige eksempler på «krigsforberedelser».

- Alle husker det simulerte luftangrepet mot Sverige i fjor. Det er et mønster. Du gjennomfører ikke slike ting hvis ikke du faktisk tenker å gjennomføre et angrep i framtida, sa Unge.

Unge sa videre at elektroniske angrep har økt og at disse angrepene var rettet mot samfunnsområder som den svenske staten trenger å beskytte, uten å være for spesifikk.

Sverige er ikke medlem av Nato, og blir med dette det første landet som ikke er Nato-medlem som uttrykker bekymring for Russland og Vladimir Putin.

Øvde på angrep To russiske bombefly av typen TU-22 M3, flankert av fire SU-27 jagerfly, skal i påskehelga i fjor ha øvd på et angrep mot svenske militærbaser.

Natt til 29. mars observerte svenske Luftbevakningen seks fly på radaren i øst. Flyene kom fra baser nær St. Petersburg, passerte over Finskebukta og kom i retning Stockholm, hvor de normalt sett brekker av og tar retning sørover over Østersjøen på vei til Kalinigrad.

Denne gangen var det annerledes, og flyene fortsatte mot Sverige. De var ikke mer enn 30-40 kilometer fra den svenske territorialgrensen, skrev svenske medier.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer