Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sverige fulgte tyske raselover

Jøder fikk ikke gifte seg med tyskere i Sverige.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Svenske UD innførte Nürnberglover i Sverige i midten av 1930-tallet. Det kommer fram i ny historieforskning bestilt av regjeringen, ifølge den svenske avisa Dagens Nyheter.

Lovene innebar at ariske tyskere ikke kunne giftes med jøder i Sverige, og at ekteskap inngått før loven ble innført, kunne annuleres i domstolene. Dette skjedde ifølge forskningen i mange tilfeller.

Den svenske tilknytningen til Nazi-Tyskland har kommet fram som resultat av seks års historieforskning bestilt av den svenske regjeringen. I dag skal resultatene presenteres av Vetenskapsrådet det som har kommet ut av forskningsprogrammene som er beregnet på å øke svenskenes kunnskap om nær samtidshistorie.

Prester

Det var de svenske prestene som må bære hovedansvaret for at lovene ble håndhevet, men også domstolene fulgte rådet fra svenske UD. Som resultat ble mange mødre gjort enslige ved lov, og ifølge tidens ekteskapslover ble mange barn definert ut av samfunnet og stemplet som lausunger. Fra og med september 1937 måtte svensker undertegne dokumenter om sitt opphav før de fikk gifte seg med tyske borgere.

Regjeringen bevilget i 2000 29 millioner svenske kroner til flere forskjellige prosjekter rettet mot samtidshistorien. Et av de andre prosjektene, ledet av Dosent Sven Nordlund ved Umeå universitet, belyser den såkalte «ariseringspolitikken» i den svenske samfunnslivet.

I hovedsak rettet denne politikken seg mot å ekskludere jøder fra alle foretak, og gjennom utstrakt bruk av boikotter og diskrimineringsaksjoner ble bedrifter presset til å si opp jødiske ansatte. Store deler av denne politikken ble forbigått i stillhet av svenske myndigheter.

Nederland

NEKTET JØDER Å GIFTE SEG: Svenskene lot seg presse til å godta tyske ekteskapslover retet mot jøder. Bildet er tatt ved en filminnspilling i Berlin. Illustrasjonsfoto: Scanpix
NEKTET JØDER Å GIFTE SEG: Svenskene lot seg presse til å godta tyske ekteskapslover retet mot jøder. Bildet er tatt ved en filminnspilling i Berlin. Illustrasjonsfoto: Scanpix Vis mer

I kontrast stiller forskerne Nederland som eksempel. Der ble alt tysk press om Nürnberg-lovene avvist med at det verken fantes nederlandske ariere eller jøder.

De var alle nederlendere.

Vetenskapsrådet legger fram fullstendig rapport senere i dag.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling