Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronaviruset:

- Sverige gamblet og tapte

Eksperter mener det er på høy tid at Sverige nå legger om coronastrategien.

SVERIGE: Statsepidemolog ved Folkhälsomyndigheten, Anders Tegnell sier at han føler seg som en hakkekylling. Flere eksperter mener det er på høy tid at Sverige innser at deres coronastrategi er feilslått og begynner å endre kurs. Video: NTB Scanpix Vis mer

Mens Europa nå er i full gang med gjenåpning av sine indre grenser, er Sverige ett av få land som risikerer å gå en mager turistsommer i møte.

Torsdag annonserte statsminister Erna Solberg at heller ikke Gotland lenger kvalifiserer til et besøk for nordmenn uten å bli ilagt karantene ved hjemkomst, og flere andre EU-land har hele Sverige - eller deler av landet- på samme liste.

ÅPNER: Regjeringen hever innreiserestriksjonene 15. juli for innbyggere i EØS- og Schengen-området. Men Erna Solberg anbefaler deg å bli i Norge. Vis mer

Gjennom hele coronapandemien har svenskene nektet å stenge ned og innføre strenge restriksjoner. Lege Gunnar Hasle mener det nå er på høy tid at også Sverige endrer sin coronastrategi.

- Sverige gamblet og tapte når det gjelder coronastrategien. Dette kunne vi ikke vite sikkert i mars, men nå burde det være opplagt for alle.

- Må endre strategi

WHO uttalte torsdag at 30 land i Europa har sett en økning i smittetilfeller. For elleve av dem mener WHO at det er behov for en særlig advarsel på grunn av spredningssituasjonen. Blant disse elleve fant man Sverige, sammen med land som Albania, Moldova, Aserbajdsjan, Kasakhstan og Bosnia-Hercegovina.

WHO snudde imidlertid på fredag etter kritikk fra Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell, og omtaler smitteøkningen i Sverige nå som «stabil», samt at Sveriges helsetjeneste har evnen til å håndtere situasjonen skriver Aftonbladet.

Fredag meldte svenske helsemyndigheter om 50 nye coronadødsfall det siste døgnet. Totalt sett er antall coronarelaterte dødsfall i Sverige så høyt som 5280. Samtidig hadde antallet nye bekreftede smittetilfeller økt med 1247, til 65 137 tilfeller fredag.

LANSERER APP: For å unngå store folkemengder kan man få varsler via en app på mobilen i Sverige. Video: TV4 via AP Vis mer

Hasle mener Sverige nå er nødt til å legge om sin strategi.

- Om de ikke gjør noen drastiske tiltak, vil det ta en god stund før de er nede på et akseptabelt smittenivå.

Hasle får støtte fra tidligere smittevernoverlege ved Ullevål, Bjørg Marit Andersen. Hun sier til Dagbladet at hun hele tida har vært klar på at det var uetisk å legge seg på Sveriges strategi, når man ikke visste noe sikkert omkring en mulig immunitet etter gjennomgått infeksjon med SARS-CoV-2.

FÅ TURISTER: Mange land i Europa er skeptiske til å la egen befolkning reise inn i Sverige i sommer. Foto: Nina Hansen/ Dagbladet
FÅ TURISTER: Mange land i Europa er skeptiske til å la egen befolkning reise inn i Sverige i sommer. Foto: Nina Hansen/ Dagbladet Vis mer

- Det eneste strategien som vi vet virker, er nedstengning. Det har vi en lang historisk erfaring med, sier hun til Dagbladet.

Synes synd på Sverige

Også hun er klar på at Sverige burde ha lagt om strategien for lenge siden, for å unngå at det spredde seg til regioner som tidligere hadde hatt lite smitte. Som et eksempel mener hun Stockholm-regionen burde vært stengt ned.

- Jeg synes synd på Sverige. Landet har hatt en nesegrusende tro på egen leder for smittevern, og har vært veldig solidariske med ham.

KRITISK: Professor og tidligere smittevernoverlege ved Ullevål sykehus, Bjørg Marit Andersen mener det er tydelig at Sveriges strategi har feilet og at landet nå må endre kurs. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
KRITISK: Professor og tidligere smittevernoverlege ved Ullevål sykehus, Bjørg Marit Andersen mener det er tydelig at Sveriges strategi har feilet og at landet nå må endre kurs. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Andersen tror imidlertid ikke det er for seint å snu, og er klar på at en nedstengning ville vært hennes valg, dersom hun satt med ansvaret.

- Jeg tror Sverige ville sett en god effekt av en nedstengning nå. I tillegg er sommeren her med gode temperaturer, noe som også ser ut til å bremse viruset.

Hun mener imidlertid ikke at landet burde innføre totalforbud mot å bevege seg innenlands.

ULOVLIG: Hver som blusser debatten om pilsing i parken opp. Innsatsleder i Oslo politidistrikt, Tomm Berger, gir sine råd. Video: Bjørge Dahle Johansen / NTB Scanpix Vis mer

- Jeg er for eksempel imot et hytteforbud som vi hadde her. Jeg mener svenskene burde fått lov til å reise på hytta og til å gå på butikken. Men de burde holde seg til det og samtidig ta i bruk munnbind, sier Andersen.

- Ikke nok å beklage

Tegnell har også selv tatt selvkritikk knyttet til de høye dødstallene blant landets eldre.

- Dødstallene vi har sett i Sverige er forferdelige, og burde ha vært unngått, uttalte han nylig i et intervju med Sommer i svenske P1.

Andersen har registrert at Tegnell beklager dette. Det mener hun er bra, men likevel ikke nok gitt hans stilling som statsepidemiolog.

- Dette burde han ha skjønt. Han burde forstått at de eldre er en sårbar gruppe her, og samtidig skjønt hva som kommer til å skje når man vet hvordan eldreomsorgen er organisert med mange ufaglærte uten kompetanse på smittevern og på manglende smittevernutstyr, sier Andersen.

Hun understreker at også Norge feilet her, men mener derfor at det var godt regjeringa tok beslutningen om nedstengning.

- Akkurat det mener jeg helsemyndighetene og regjeringa, som tok beslutningen, må berømmes for. Og det samme må befolkningen, som overholdt reglene og tok det på alvor.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!