Coronatiltak i Sverige

- Sverige gjør riktig. Alle andre gjør feil

Sveriges tidligere statsepidemiolog og WHO-rådgiver er sikker i sin sak. - Det blir spennende å se hvem som har rett om et år.

STRATEG: Det er ikke Norge og Sverige som vil bli problemlandene, mener WHO-rådgiver og tidligere statsepidemiolog i Sverige, Johan Giesecke. Han er likevel trygg på at svenskenes strategi - som strider mot resten av Europa - er best. Foto: Johanna Lundberg / Bildbyrån
STRATEG: Det er ikke Norge og Sverige som vil bli problemlandene, mener WHO-rådgiver og tidligere statsepidemiolog i Sverige, Johan Giesecke. Han er likevel trygg på at svenskenes strategi - som strider mot resten av Europa - er best. Foto: Johanna Lundberg / Bildbyrån Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Sverige har verken stengt skoler eller grenser. Tidligere denne uka åpnet Sats sine treningssentre i landet igjen, og hjemmesitting begrenses til de som er syke eller er i risikogrupper.

Mens Norge har innført forbud mot arrangementer og organisert idrettsaktivitet, har Sverige satt et tak på 500 deltakere.

Nabolandet vårt har valg en annen strategi enn samtlige land i Vest-Europa. Hvorfor det?

- Sverige er et av få land som gjør det på denne måten. De andre gjør det feil. Vi tar hensyn til de vitenskapelige bevisene. Norge og Danmark har en mer politisk ledelse som vil vise styrke og gjennomføre tiltak, sier Johan Giesecke, tidligere statsepidemiolog og WHO-rådgiver for smittevern.

- Vil smitte mange

- Med den svenske modellen kommer veldig mange mennesker til å bli smittet, minst 50 prosent. Rundt 90 prosent av dem kommer ikke til å merke at de er rammet, og det store flertallet vil få en veldig mild sykdom, sier han til Dagbladet.

- Sverige blir anklaget for å ofre eldre og at dere vil la noen av dem dø i epidemien?

- Nei. Vi kommer ikke til å bortprioritere noen syke mennesker. Ved en vanlige influensaepidemi dør 500-2000 personer. Det er vi vant til, så det er det ingen som tenker på, sier han.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer