Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronatiltak i Sverige

- Sverige gjør riktig. Alle andre gjør feil

Sveriges tidligere statsepidemiolog og WHO-rådgiver er sikker i sin sak. - Det blir spennende å se hvem som har rett om et år.

STRATEG: Det er ikke Norge og Sverige som vil bli problemlandene, mener WHO-rådgiver og tidligere statsepidemiolog i Sverige, Johan Giesecke. Han er likevel trygg på at svenskenes strategi - som strider mot resten av Europa - er best. Foto: Johanna Lundberg / Bildbyrån
STRATEG: Det er ikke Norge og Sverige som vil bli problemlandene, mener WHO-rådgiver og tidligere statsepidemiolog i Sverige, Johan Giesecke. Han er likevel trygg på at svenskenes strategi - som strider mot resten av Europa - er best. Foto: Johanna Lundberg / Bildbyrån Vis mer

Sverige har verken stengt skoler eller grenser. Tidligere denne uka åpnet Sats sine treningssentre i landet igjen, og hjemmesitting begrenses til de som er syke eller er i risikogrupper.

Mens Norge har innført forbud mot arrangementer og organisert idrettsaktivitet, har Sverige satt et tak på 500 deltakere.

Nabolandet vårt har valg en annen strategi enn samtlige land i Vest-Europa. Hvorfor det?

- Sverige er et av få land som gjør det på denne måten. De andre gjør det feil. Vi tar hensyn til de vitenskapelige bevisene. Norge og Danmark har en mer politisk ledelse som vil vise styrke og gjennomføre tiltak, sier Johan Giesecke, tidligere statsepidemiolog og WHO-rådgiver for smittevern.

- Vil smitte mange

BARE TULL: Det mener Johan Giesecke om det norske hytteforbudet. Han mener norske politikere bør lytte mer til ekspertene hos Folkehelseinstituttet (FHI). Foto: Johanna Lundberg / Bildbyrån
BARE TULL: Det mener Johan Giesecke om det norske hytteforbudet. Han mener norske politikere bør lytte mer til ekspertene hos Folkehelseinstituttet (FHI). Foto: Johanna Lundberg / Bildbyrån Vis mer

- Med den svenske modellen kommer veldig mange mennesker til å bli smittet, minst 50 prosent. Rundt 90 prosent av dem kommer ikke til å merke at de er rammet, og det store flertallet vil få en veldig mild sykdom, sier han til Dagbladet.

- Sverige blir anklaget for å ofre eldre og at dere vil la noen av dem dø i epidemien?

- Nei. Vi kommer ikke til å bortprioritere noen syke mennesker. Ved en vanlige influensaepidemi dør 500-2000 personer. Det er vi vant til, så det er det ingen som tenker på, sier han.

- Fullstendig tull

I Sverige er det nåværende statsepidemiolog Anders Tegnell som er coronageneral. Hans ord er som lov å regne i Sverige akkurat nå.

KREVENDE: Må beskytte seg i fullt smittevernsutstyr. Video: Redningsselskapet Vis mer

Giesecke kaller sin etterfølger som statsepidemiolog og nåværende rikskjendis Tegnell for «min gutt». Det var Giesecke som for 20 år ansatte Tegnell ved det svenske smitteverninstituttet. Selv er Giesecke blitt en slags epidemiologiens svar på krimnestor Leif G.W. Persson i Sverige. En som daglig dukker opp som ekspert på TV, og som folk lytter til hva sier.

- Regjeringen i Sverige har fulgt helsemyndighetene, sier han.

Han mener det norske hytteforbudet og stenging av grensene er tull. Mens jurister i Norge nå diskuterer hardnakket om hytteforbudet er lov eller ikke, mener Giesecke det er å trå lover over hodet på folk.

- Hytteforbudet virker fullstendig tull. Det finnes en risiko ved dette. Tar man fram tiltak som befolkningen opplever som irrelevante, vil folk stille spørsmål ved dem som har effekt. Det her var bare dumt, sier han.

SMITTETALL: FHI presenterte tirsdag 24. mars sin nyeste tabell for smittespredning. Tabellen har tre vurderinger av hvor mange mennesker hver coronasmittede nordmann i gjennomsnitt smitter: 2,4 eller 1,3 eller 0,9. Video: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Må snart gi opp

Han tror heller ikke det er mulig å få smittetallet under én. Det er den nyslåtte ambisjonen til helseminister Bent Høie og statsminister Erna Solberg, på tross av råd fra FHI.

- Da må nærmest hele befolkningen få viruset for at epidemien minskes, sier han.

Tiltak har gått fra å bli kalt alvorlige og seriøse til å bli kalt drakoniske av andre. Giesecke peker på en spesiell utfordring:

ITALIA: Lokalpolitikere i Italia har tatt til gatene - og sosiale medier, for å kjefte på innbyggerne. Vis mer

- Disse tiltakene må pågå veldig lenge. Det tror jeg er et problem for Kina allerede. De har absolutt ingen saker nå, men det kan fort komme tilbake. Jeg snakket i går med en kollega fra Sør-Korea. Han sier at det de holder på med blir for dyrt. De må snart gi opp.

Avdelingsdirektør Line Vold sier de ikke ser for seg samme tiltak som nå helt fram til en vaksine er klar, om muligens 10 måneder.

FULL STOPP: Norge har nærmest stått stille de to siste ukene. Her fra paradegata Karl Johan i går formiddag. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FULL STOPP: Norge har nærmest stått stille de to siste ukene. Her fra paradegata Karl Johan i går formiddag. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Det er en politisk vurdering hvilke tiltak som skal benyttes. Det jobbes med å gjenåpne Norge, men samtidig holde smitte nede. Vi jobber med å øke kapasitet for testing og smittesporing, sier hun.

- Ikke så ulike

Helseminister Bent Høie mener norsk politikk nå betaler seg.

- Tiltakene har veldig effekt på kontakt med folk, og det virker som det bidrar til å begrense smittespredningen.

- Er det mer politisk prestisje i Norge?

- Vi er nok ikke så ulike som noen vil ha det til. Det er også kunnskap som ligger til grunn for politikken i Norge, selv om vi har ulike systemer.

- Dette er tiltak som er så inngripende at det er regjeringen som bestemmer, sier han.

- Kan det blir for strengt over tid?

- Det er en viktig påminnelse. Det var årsaken til at vi ikke innførte tiltak før 12. mars. Vi kan ikke innføre det før vi trenger det. Vi må hele tida vurdere de negative tiltakene mot effekten, sier helseministeren.

Han mener også at Sverige og Finland nå nærmer seg norsk politikk, og sier at landene samarbeider og deler kunnskap.

- Det er de enkelte land som må bestemme hvilke måte vi må håndtere det på.

Bygger kapasitet

Han tror grensestenging og andre altomgripende tiltak etter hvert blir for dyrt, også for Norge. Hovedbekymringen verden over er at helsetjenestens kapasitet blir sprengt.

- Vi vet ikke hvor mange intensivplasser som kreves, men slik det ser ut nå bygger vi opp kapasiteten hver dag. Den store toppen kommer om kanskje fire uker. Da kan vi ha ressurser til å ta hånd om epidemien, sier han.

I Sverige venter de nå med å innføre nye tiltak. Onsdag ble det rapportert om 18 døde som følge av sykdommen covid-19, bare i Stockholm. 37 har dødd av coronavirus bare i hovedstaden. Statsepidemiolog Tegnell vil ikke stenge av Stockholm-regionen, slik Finland gjorde med Helsinki onsdag.

Fem ganger flere døde

I alt 66 mennesker er døde i Sverige, mot 14 i Norge. Det er nesten fem ganger så mange. Svenskene har også testet langt færre enn Norge.

- Det blir spennende å se hvem som har rett om et år. Om Norge klarer det bra, vil verden ha det vanskelig. Norge og Sverige er ikke det skumle her. I USA har vi bare sett begynnelsen. Det som skjer der låter forferdelig, sier han.

- Hvor lenge vil dette vare?

- Vi tror det snur mot slutten av mai i Sverige, altså om to måneder. Det kommer ikke til å være normalt, men nedover. Livene våre kan leves mer som normalt igjen, sier han.

Han berømmer Norge for én ting.

- Det er bra å teste mange, slik som Norge gjør. Sverige gjør ikke det, fordi resultatet er uinteressant. Det er for seint å teste mange, sier han.

Hele Norges coronakart