Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Sverige har bevis på undervannskrenkelse i skjærgården

Skal ha sikre bevis.

STORE RESSURSER: Korvetten HMS Stockholm var en av flere skip i aksjon under ubåt-jakten i den svenske skjærgården utenfor Stockholm.  Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
STORE RESSURSER: Korvetten HMS Stockholm var en av flere skip i aksjon under ubåt-jakten i den svenske skjærgården utenfor Stockholm. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Svenska Dagbladet melder fredag at svenske myndigheter skal ha sikre bevis for at Sverige ble utsatt for en undervannskrenkelse i Stockholms skjærgård i oktober.

Miniubåt Det skal ifølge den svenske avisa dreie seg om minst én miniubåt. Det er innkalt til pressekonferanse klokka 11.30 fredag, der statsminister Stefan Löfven, forsvarsminister Peter Hultqvist og forsvarssjef Sverker Göranson vil komme med mer informasjon.

Det svenske forsvaret ønsker ikke å kommentere opplysningene og viser til presskonferansen senere fredag.

- Der vil vi presentere resultatet av undervannsoperasjonen, sier pressesjef Philip Simon, i det svenske forsvaret, til det svenske nyhetsbyrået TT.

SvD meldte søndag at analysearbeidet etter det som skal være observasjoner av en ubåt utenfor Sveriges hovedstad var inne i sluttfasen.

Avisa meldte også at det svenske forsvaret ble stadig sikrere på at det faktisk var en miniubåt fra en fremmed makt i Stockholms-skjærgården i oktober.

Slo alarm Det var fredag 17. oktober at det svenske forsvaret slo alarm etter det ble meldt om sikre observasjoner av en undervannsfarkost i Stockholms skjærgård.

Forsvaret satt inn alle tilgjengelige midler, og søkte med skip, helikopter og militært personell i jakten på det som ble antatt å være en ubåt.

Mange hevdet det kunne være snakk om en russisk ubåt. Noe som førte til at svenskene ble latterliggjort i russisk presse. Russiske myndigheter kalte den svenske ubåtjakten for «grunnløs» og «en komisk tragedie».

Forlot Sveriges kyst Etter ganske nøyaktig én uke med søk meldte det svenske forsvaret at de hadde avsluttet den store søkeinnsatsen i Stockholms skjærgård.

- Klokka 8 fredag morgen ble hoveddelen av den marine etterretningsoperasjonen som har vært gjennomført i Stockholms skjærgård siden forrige fredag, avsluttet, skrev Försvarsmakten i en pressemelding.

Etter at søket var avsluttet fortalte innsatssjef Anders Grenstad pressen at det ikke var snakk om noen konvensjonell ubåt.

- Vi vurderer det slik at det som har vært her, har forlatt våre kyster. Vi kan utelukke at det dreier seg om en konvensjonell ubåt. Grunnen til at vi kan utelukke en konvensjonell ubåt, er de dybdeangivelser vi har på sjøkartene sa Grenstad.

Dagbladet følger utviklingen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling