SKATT: Statsminister Fredrik Reinfeldt har kuttet Sverige under Norge. Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet
SKATT: Statsminister Fredrik Reinfeldt har kuttet Sverige under Norge. Foto: ERLING HÆGELAND/DagbladetVis mer

Sverige har kuttet seg under Norge på skatt

Under Fredrik Reinfeldt har skattetrykket i Sverige sunket under det norske. - Nå må de borgerlige levere, krever Terje Strøm, NyAnalyse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): - Gjennom de åtte årene med en borgerlig regjering under Fredrik Reinfeldt, har Sverige gått fra et klart høyere skattetrykk enn Norge til å ligge litt under, sier Terje Strøm, partner og sjeføkonom i NyAnalyse til Finansavisen.

- I 2005, før regjeringsskiftet, utgjorde skatter og avgifter 48,9 prosent av svensk BNP. For Fastlands-Norge var tallet 45 prosent, sier Strøm.  

Skattekutt på 150 mrd Gjennom valgkampen og ved sin tiltreden lovet Moderaterna store skattelettelser. Siden har det blitt skattekutt på totalt ca 150 milliarder kroner.  

- De har levert. Spørsmålet er hvordan et land uten oljeinntekter og uten penger på bok har klart det, uten hele tiden å spørre om hvordan de har råd, mener Strøm.  

- Har det ikke vært lettere å gi skattelette i Sverige, med veldig høy ledighet, nesten deflasjon og behov for stimulanser, enn Norge, med full aktivitet og en sentralbank klar til å kvele for sterk aktivitet?  

- Også vi hadde en finanskrise med negativ BNP-vekst i 2009, selv om krisen var mye verre i Sverige. Samtidig kommer man ikke bort fra at dette viser en klar høyre-venstre-akse i politikken, mener Strøm.  
  Selskapskutt Mye av de svenske skattelettelsene har kommet direkte til næringslivet, ved kuttet i selskapsskatten fra 28 til 22 prosent og fjerning av formuesskatten.

I tillegg har svenskene stimulert arbeidstilbudet ved å gi jobbskatteavdrag. Dette tilsvarer bunnfradrag, men er utelukkende relatert til lønnsinntekter, og omfatter derfor ikke pensjonister og andre utenfor arbeidslivet.  

- I samme periode har skattetrykket i Norge stått omtrent stille, selv om selskapsskatten nå er kuttet fra 28 til 27 prosent, sier Strøm til Finansavisen.  

OECD-sammenligninger av skatteprosent for ulike inntektsnivåer for lønnsinntekt viser at Sverige fortsatt ligger klart høyere enn Norge og begge ligger et stykke under land som Tyskland, Belgia og Italia.

Strøm medgir at sammenligninger av skatt og avgift sammen kan gi et skjevt bilde av skattesystemene, og at endringer i andelen målt mot BNP også påvirkes av ulik veksttakt.

- Må levere Den tidligere rådgiveren for Høyres finanspolitikere på Stortinget mener de borgerlige partiene må levere på sine løfter:  

- Fra 2001 til 2005 ga regjeringen basert på Høyre og mellompartiene skatte- og avgiftslettelser på totalt 24 milliarder kroner. Så ble det full stans, sier Strøm til avisen.  

Strøm tror ikke toppskatten kommer et stykke ned på prioriteringslisten, slik den har vært også i Sverige.  

- Det viktigste blir formuesskatten, som andre land ikke har, og som har vært lovet fjernet lenge. På samme måten er arveavgiften viktig for generasjonsskifter næringslivet, uansett hva den franske økonomen Thomas Piketty måtte mene.  

- Det er under en måned siden OECD etterlyste høyere arveavgift i de fleste land. Er OECD også på venstresiden?

- OECD sier dette ut fra ulikheter i andre deler av Europa og får mene hva de vil. Det viktige er at vi nå har høyere skatte- og avgiftsnivå enn Sverige, og at de borgerlige partiene må innfri sine skatteløfter.  

OECD påpekte i sin ferske statistikk at det mest slående var hvordan de nordiske landene ikke lenger skiller seg klart ut ved små inntektsforskjeller og stor omfordeling, skriver Finansavisen.  

- Det første året etter den valgseieren i 2006 kuttet Moderaterna bunnfradraget med 40 milliarder kroner. Dette ga rundt 1.000 kroner mer netto hver måned til nesten alle heltidsansatte. Det er et skikkelig skattekutt for folk flest, sier Strøm, som mener den norske regjeringen bør prioritere lavere og midlere inntekter i sine kutt.  

Flere nyheter Søndagens aksjetips- Hva er det det lukter?
Trygve Hegnar: - Usaklig?
- Det var jeg som vant 216 millioner i lotto

SKATT: Terje Strøm, NyAnalyse, mener at forskjellen i økonomisk press ikke kan forklare hele forskjellen i skatteutviklingen mellom Norge og Sverige. Foto: John Fuller / Finansavisen
SKATT: Terje Strøm, NyAnalyse, mener at forskjellen i økonomisk press ikke kan forklare hele forskjellen i skatteutviklingen mellom Norge og Sverige. Foto: John Fuller / Finansavisen Vis mer