Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sverige har registret ett tilfelle av zikavirus

Viruset knyttes til alvorlige hjerneskader og tidlig død hos spedbarn.

ADVARER: Flere land advarer gravide kvinner mot å reise til flere land på det amerikanske kontinentet som er rammet av zikafeber, etter at brasilianske forskere fant en sammenheng mellom viruset og barn som blir født med microcephali. Foto: Rafael Fabres / dpa / NTB Scanpix
ADVARER: Flere land advarer gravide kvinner mot å reise til flere land på det amerikanske kontinentet som er rammet av zikafeber, etter at brasilianske forskere fant en sammenheng mellom viruset og barn som blir født med microcephali. Foto: Rafael Fabres / dpa / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det myggbårne viruset zika har blitt knyttet til økt forekomst av den alvorlige fosterskaden mikrocefali, og listen over land som har registrert viruset vokser i et urovekkende tempo. Nå har også viruset blitt påvist på et laboratorium i Sverige, melder svensk TV4.

Svenske myndigheter har så langt bare registrert ett tilfelle av zikavirus. Viruset ble påvist hos en reisende som hadde kommet til Sverige, men sykdomstilfellet var helt ukomplisert, skriver NTB.

Slo full alarm Zikafeber forårsakes av et virus som overføres via mygg. I rundt 80 prosent av tilfellene skaper viruset milde symptomer som lav feber, øyebetennelse, kløe og hodepine, og en av fire som smittes opplever ingen plager i det hele tatt, ifølge WHO. Men flere lands helsemyndigheter mener at viruset kan føre til mikrocefali hos nyfødte barn hvis gravide kvinner smittes. 

Den nevrologiske lidelsen mikrocefali fører til at barnets hodeskalle blir mindre enn normalt, fordi hjernen utvikler seg unormalt i fosterlivet. Tilstanden vil føre til nedsatt hjernefunksjon og intelligens. Et betydelig antall av de som blir født med diagnosen dør unge. 

Det var i desember at brasilianske helsemyndigheter slo full alarm, etter at det ble klart at 2400 babyer i landet er født med mikrocefali. Landets helesmyndigheter mener det høye antallet tilfeller kan knyttes til zikafeber som smittes via mygg. 

Zikaviruset er allerede registrert i 21 land i Sør- og Nord-Amerika og Karibia, ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO). 

I midten av desember gikk det norske folkehelseinstituttet (FHI) ut med en advarsel og ba gravide ta forholdsregler før reise til utbruddsområdene i Sør-Amerika.

Finnes ingen kur Zikafeber ble først oppdaget hos aper i Zika-skogen i Uganda i 1947. Etter å ha spredd seg gjennom Afrika, krysset det Atlanterhavet til Latin-Amerika på begynnelsen av 2000-tallet.

Så langt finnes det ingen kjent vaksine for å forhindre smitte, eller en kur når man først har blitt syk.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media