Norsk coronastudie:

Sverige har tapt 43 073 leveår

Norske forskere har beregnet dødeligheten i Norge og Sverige under coronapandemien. De levner ingen tvil om at mangelen på strenge tiltak i Sverige har kommet med en stor menneskelig kostnad.

SVARER: Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell svarer på påstander om at han har oppgitt feilaktig antall døde av coronapandemien. Video: TT Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Norske forskere har beregnet dødeligheten i Norge og Sverige under coronapandemien. De levner ingen tvil om at mangelen på strenge tiltak i Sverige har kommet med en stor menneskelig kostnad.

- I Sverige er overdødeligheten betydelig. Den har ingen annen forklaring enn de coronarelaterte dødsfallene, sier matematikkprofessor Martin Rypdal til Dagbladet.

Debatten om hva som er den optimale strategien for redusere negative konsekvenser av covid-19-pandemien pågår over hele verden.

I Europa innførte de fleste land strenge tiltak i mars 2020 for å bekjempe coronavirusets eksplosive spredning, og tidlig på sommeren var pandemien mange steder rimelig under kontroll, før det i høst har blusset kraftig opp igjen.

Fersk studie

Blant vesteuropeiske land har Sverige vært et unntak, med sin mer avslappede tilnærming til pandemien med hovedsakelig frivillige tiltak.

Den svenske strategien har fått stor internasjonal oppmerksomhet, for til tross for at landet ikke stengte ned, har Sverige klart seg brukbart gjennom coronaviruspandemien, sammenliknet med de fleste europeiske land.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer