Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sverige hardt rammet av katastrofen

Sverige kan være det europeiske landet som er hardest rammet av katastrofen i Sørøst-Asia. Lørdag markerer svenskene tragedien med en offentlig sørgedag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I kveld var fremdeles over 1.000 svensker savnet etter flodbølgekatastrofen søndag.

- Denne katastrofen er trolig den verste i vår tid. Den vil påvirke svensk samfunnsliv i lang tid framover, sa statsminister Göran Persson på en pressekonferanse onsdag. Det offisielle tallet på døde var da fremdeles seks personer, men ifølge en liste fra thailandske myndigheter er det 54 svensker blant de døde.

Utenriksminister Laila Freivalds karakteriserer situasjonen som et «nasjonal traume».

- Jeg frykter at vi aldri vil finne mange av de savnede, sa hun. Freivalds sammenlignet katastrofen med Estonia-ulykken i 1994, da 501 svensker omkom.

- Du vil ikke finne mange mennesker i Sverige som ikke har en personlig tilknytning til denne tragedien, sa hun.

Populære reisemål

Suthorn Riewluang, som er leder for Thailands katastrofemyndigheter, tror at dødstallene vil stige vesentlig etter hvert som Khao Lak og Phi Phi blir gjennomsøkt. Begge de hardt rammede turiststedene har vært populære reisemål for både svensker og nordmenn.

Reiseoperatørene Fritidsresor, My Travel og Apollo oppgir at minst 1.000 av deres reisende hadde booket seg inn på hotell og bungalower i Khao Lak i julehelgen. Eva Olivecrona, som er talskvinne for Fritidsresor, understreker imidlertid at flere overlevende er evakuert fra skoler, sykehus og andre oppsamlingssteder i området.

Bungalower

På Phuket er også flere skandinaviske reisemål rammet. Mange av hotellene ligger svært nær standen og er populære blant småbarnsfamilier.

Til sammen hadde de tre store svenske reisearrangørene minst 10.000 turister i Sør-Thailand i julehelgen. I tillegg kommer ryggsekkturister som bare har kjøpt flybillett, og som man ikke vet hvor har befunnet seg. De som kjøper pakketur, sjekker inn på store hoteller, mens mange ryggsekkturister bor i svært sårbare bungalower.

Et eksempel er Phi Phi, der stort sett hele øya er utslettet, bortsett fra de to store hotellene på øya. (©NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media