Sverige høyner trusselnivået

Frykter terrorangrep.

 ØKT SIKKERHETSNIVÅ:  Innsatspoliti utenfor Sheraton i Stockholm. Foto: MÅRTENSSON GUSTAV  / Aftonbladet / IBL Bildbyrå
ØKT SIKKERHETSNIVÅ: Innsatspoliti utenfor Sheraton i Stockholm. Foto: MÅRTENSSON GUSTAV / Aftonbladet / IBL BildbyråVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sverige hever trusselnivået fra nivå tre til fire, opplyser det svenske sikkerhetspolitiet Säpo.

Säposjef Anders Thornberg bekrefter beslutningen om å heve trusselnivået til det nest høyeste, noe som skjer på bakgrunn av en analyse utført av Nationells Centrum för Terrorberedskap (NCT) i Sverige.

Säpo har varslet en pressekonferanse onsdag kveld, og vil ikke kommentere beslutningen ytterligere.

Ifølge nyhetsbyrået SIX blir trusselnivået hevet på bakgrunn av konkrete opplysninger om at en irakisk mann med krigserfaring fra Syria skal ha ankommet Sverige onsdag, med intensjon om å gjennomføre en aksjon.

Löfven orientert Statsminister Stefan Löfven er orientert, men vil ikke kommentere før Säpo har holdt sin pressekonferanse, opplyser statsministerens pressesekretær Erik Nises.

- Regjeringen er selvsagt informert, men han kan ikke si noe nå, sier han.

Politiet har gjort en nasjonal vurdering sammen med politiregionene om hvilke steder og bygninger som skal ha ekstra vakthold, opplyser polititalsmann Petter Liljeblad.

Han vil ikke si noe om hvilke steder og bygninger det er snakk om.

- Det går vi ikke ut med. Av sikkerhetsgrunner kan vi ikke si mer enn at det er strategiske bygninger, sier Liljeblad.

Fem år siden Trusselnivå fire innebærer at det er «høy risiko» for at «personer har intensjoner og evne til å utføre angrep».

Det er fem år siden trusselnivået sist ble hevet i Sverige, den gang fra to til tre. Samme år slo den 28 år gamle selvmordsbomberen Taimour Abdulwahab til midt under julehandelen i sentrum av Stockholm, men lyktes ikke å ta med seg noen i døden.

Etter selvmordsaksjonen ble det funnet flere ueksploderte rørbomber ved Abdulwahab.

Ikke i Norge Dansk politi har hevet beredskapen fra «forhøyd» til «markant forhøyd», som er det nest høyeste nivået i Danmark. Dette har skjedd som en følge av terrorangrepene i Paris i helgen.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) i Norge har ikke hevet trusselnivået som følge av Paris-terroren.

- Vi har styrket bemanningen. Vi har fått en del info fra utlandet og egne kilder. På bakgrunn av den informasjonen er det ikke grunn til å endre vår vurdering av trusselbildet, sa fagdirektør Jon Fitje Hoffmann i PST til NTB lørdag ettermiddag.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram