Mutert coronavirus:

- Sverige innfører innreiseforbud fra Norge

I løpet av kort tid vil regjeringen innføre innreiseforbud fra Norge, opplyser innenriksminister Mikael Damberg til nyhetsbyrået TT.

VIL STENGE FOR NORDMENN: Statsepidemiolog Anders Tegnell. Foto: Anders WIKLUND / TT News Agency / AFP / NTB
VIL STENGE FOR NORDMENN: Statsepidemiolog Anders Tegnell. Foto: Anders WIKLUND / TT News Agency / AFP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Se mer
påvist smittet 108 000 +366
innlagt221 +12
døde 711 +3
påvist smittet 141 000 000+685.5K
døde 3 020 000 +8.6K
Se mer

Avgjørelsen kommer etter utbruddet av den britiske mutasjonen av coronaviruset i Oslo-regionen.

- Vi har nå i grunn samme situasjon i Norge som vi har i Danmark og i Storbritannia. Man har en sånn spredning av den britiske varianten, som det finnes antakelser om at kan være betydelig vanskeligere enn den som sprer seg i Sverige nå, sier statsepidemiolog Anders Tegnell ifølge Expressen.

- Nær framtid

Den svenske regjeringen jobber i helga derfor med å innføre et innreiseforbud fra Norge til Sverige, og« beslutningen kommer til å tas i nær framtid», ifølge innenriksministeren.

Statsminister Erna Solberg er blitt varslet av svenske myndigheter om at de innfører innreiseforbud fra Norge.

- Det er sånn i mange land i Europa nå. Norge har vært blant de mest strenge hele tiden. Vi kan ikke klage nå på at svenskene sier at de ikke vil ha det muterte viruset, sier Solberg til NRK.

Ifølge Solberg vil innreiseforbudet gjelde fra midnatt natt til mandag.

Tidligere lørdag ble det kjent at svenskene ber alle som har vært i Norge de siste 14 dagene å teste seg. Man skal også unngå kontakt med andre og holde seg hjemme i minst sju dager. Seinest fem dager etter hjemkomst skal det også tas en ny test.

Også andre i husstanden bør bli hjemme i påvente av prøvesvar, skriver Folkhälsomyndigheten.

VILLSMITTE: - At man ikke har funnet smitteveien betyr at vi for første gang har spredning av villsmitte i Norge, sier byrådsleder Raymond Johansen på en pressekonferanse lørdag formiddag. Vis mer

55 tilfeller

I Sverige er det så langt påvist 55 tilfeller av den britiske mutanten. Alle tilfellene kan knyttes til reisende fra Storbritannia. Det er ikke lenger tilfellet i Norge, og fredag formiddag gikk derfor virusalarmen i Oslo-området, etter at to personer i Nordre Follo var bekreftet smittet av den britiske mutasjonen av coronaviruset. De smittede har ukjent smittevei.

Begge var beboere ved et sykehjem, og døde etter å ha blitt smittet. Det aktuelle sykehjemmet har i lengre tid slitt med å holde et smitteutbrudd under kontroll, og kommuneoverlegen fattet derfor mistanke om at det kunne være snakk om en mer smittsom variant.

Utbruddet omfatter nå 65 personer, men ifølge kommuneoverlegen er det ikke nødvendigvis alle som er smittet av mutasjonen. Lørdag har totalt seks personer som knyttes til utbruddet fått påvist mutanten.

Alle prøver som er tatt fra midten av desember, skal kartlegges for det muterte viruset.

Det er frykt for a viruset allerede har spredt seg i hovedstadsregionen og det er derfor innført svært inngripende tiltak i ti kommuner rundt Nordre Follo.

Status vaksinasjon Full oversikt

1 061 742 (19.8%)i Norge har fått dose nr 1
300 783 (5.60%)i Norge er fullvaksinert
Kilde: FHI (FHI oppdaterer tallene sine ca kl 13 hverdager, og viser da gårsdagens tall).

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer