PÅ VEI TIL SVERIGE:  Disse flyktningene ble tatt bilde av like nord for den danske byen Rodby. De ville ikke registrere seg i Danmark, da planen er å bosette seg i Sverige. Foto: Scanpix
PÅ VEI TIL SVERIGE: Disse flyktningene ble tatt bilde av like nord for den danske byen Rodby. De ville ikke registrere seg i Danmark, da planen er å bosette seg i Sverige. Foto: ScanpixVis mer

Sverige-ja til langt flere flyktninger enn Norge, men: - Ingen krise, vi kan ta flere

Ifølge Migrationsverket.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Strømmen av migranter og flyktninger er ingen krise for Sverige, mener lederen for det svenske Migrationsverket, Anders Danielsson.

Flyktningsituasjonen er utvilsomt en krise, men ikke for Sverige, sier Danielsson i et intervju med Aftonbladet.

Myndighetene regner i år med at rundt 90 000 vil søke asyl i Sverige. Dette er flere enn da krigen på Balkan raste som verst på 1990-tallet, men ikke så mange flere enn de 81 000 som søkte asyl i fjor, påpeker Danielsson.

Noe stort press på Sverige er det derfor ikke snakk om, mener han.

Krise for dem - Det er klart at det er en krise, men ikke for oss. Det er en krise for dem som flykter. På hvilken måte har du og jeg fått det verre på grunn av de 81 000 asylsøkerne Sverige mottok i fjor? Spør Danielsson.

Migrationsverkets leder sammenligner med Libanon, der en befolkning på 4 millioner nå har tatt imot 1,2 millioner krigsflyktninger fra nabolandet Syria. Også Sverige bør derfor i prinsippet kunne ta imot flere, mener han.

Kriseberedskap Svenske myndigheter har hittil ikke hatt noen problemer med å håndtere asylsøknadene som kommer, sier Danielsson.

Migrationsverket har kapasitet til å ta imot 3000-4000 asylsøkere i uken. Skulle dette antallet øke til 5000-6000, har de en kriseberedskap som kan mobiliseres, opplyser han.

SLITNE:  Disse syrerne er også på vei til Sverige, som hittil har tatt inn langt flere flyktninger enn Norge. Foto: Bax Lindhardt / Reuters / Scanpix
SLITNE: Disse syrerne er også på vei til Sverige, som hittil har tatt inn langt flere flyktninger enn Norge. Foto: Bax Lindhardt / Reuters / Scanpix Vis mer

Å bosette asylsøkerne er derimot en større utfordring, medgir Danielsson, som opplyser at 10000 personer nå venter på å bli bosatt i svenske kommuner.

Moralsk ansvar Sveriges statsminister er blant dem som har argumentert kraftig for at europeiske land må åpne dørene for strømmen av krigsflyktninger fra Syria og andre land.

- Ifølge prognosen kommer det 1 million mennesker til Europa i år, til et kontinent med over 500 millioner mennesker, sa Löfven etter et møte med Tysklands statsminister Angela Merkel tirsdag.

- Tenk på en by med 500 mennesker, og så kommer det én til. Og så sier man at vi ikke har plass, vi kan ikke hjelpe én til. Dette er et moralsk ansvar vi har som medmennesker, slo han fast.
(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram