Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sverige kan få ny atomreaktor

De svenske selskapene Vattenfall og Industrikraft ønsker å bygge minst en ny atomreaktor.

FLERE SLIKE: Her ser man Kola atomkraftverk i Russland. Foto: SCANPIX
FLERE SLIKE: Her ser man Kola atomkraftverk i Russland. Foto: SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||De svenske selskapene Vattenfall og Industrikraft ønsker å bygge minst en ny atomreaktor for produksjon av kjernekraft, melder Sveriges Radio. Vattenfall vil ikke kommentere meldingen.

Men opplysningene bekreftes av to kilder som er uavhengige av hverandre, meldte den svenske rikskringkastingens nyhetsredaksjon Ekot fredag. Hvis de stemmer, kan det bety at den hissige svenske debatten om kjernekraften blusser opp igjen.

- Dette er spekulasjoner, sier Vattenfalls talskvinne Anna Lejestrand til nyhetsbyrået TT.

Men Industrikraft-sjefen Mats Gustafsson slo tidligere i år fast at selskapet hadde som mål å bygge et nytt kjernekraftverk som kan forsyne svensk industri med strøm.

Mektige selskaper

Bak Industrikraft står mektige selskaper som gruvekonsernet Boliden, papir- og trevirkeprodusenten Stora Enso og celluloseforetaket SCA. Sammenslutningen ønsker ifølge Ekot å investere i en ny reaktor til en kostnad på mellom 40 og 60 milliarder svenske kroner.

- Vårt arbeide har tatt sikte på å delta i konkrete prosjekter for ny kraftproduksjon. Vi ser naturligvis på kjernekraft som et alternativ, men vi kommer også til å studere andre muligheter, skriver Industrikrafts leder Magnus Hall i en pressemelding.

Partiene bak den svenske sentrum-høyreregjeringen ble i februar i år enige om å åpne for bygging av reaktorer ved eksisterende kjernekraftverk. Avtalen innebærer at når dagens ti svenske reaktorer må tas ut av drift, kan de erstattes av nye.

Foretrekker fornybart

Opposisjonspartiet Socialdemokraternas talsmann Tomas Eneroth sier at Vattenfall, som er den svenske statens energiselskap, ikke bør investere penger i ny atomkraft.

- Vi ser heller at det investeres i fornybar energi, som kan gi nye og bærekraftige arbeidsplasser, mener han.

- Vi mener Vattenfall bør spille en ledende rolle i energiomstillingen slik at det kan skapes nye og miljøvennlige arbeidsplasser. I motsetning til regjeringen er det slik vi ønsker å styre Vattenfall, framholder Eneroth.

Vattenfalls kullfyrte kraftverk slipper ut 100 millioner tonn CO2 hvert Ã¥r, skriver Stockholm-avisen Dagens Nyheter. Miljøvernere dumpet denne uken 18 toll kull utenfor et regjeringskontor, til støtte for kravet om at selskapet får forbud mot å investere i kullkraft. (NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media