Sverige kan få obligatorisk videregående skole

Socialdemokraterna og Miljöpartiet er enige om at videregående utdanning i Sverige skal bli obligatorisk.

OBLIGATORISK: Høyere lærerlønn, mindre klasser og obligatorisk videregående skole er en del av reformplanen Socialdemokraternas partileder Stefan Löfven diskuterer i regejeringsdannelsen.
Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT / NTB scanpix
OBLIGATORISK: Høyere lærerlønn, mindre klasser og obligatorisk videregående skole er en del av reformplanen Socialdemokraternas partileder Stefan Löfven diskuterer i regejeringsdannelsen. Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Reformplanen er resultat av forhandlinger mellom de to partiene i forkant av at Socialdemokraternas leder Stefan Löfven danner ny regjering. Høyere lærerlønner og mindre klasser er også del av den planlagte reformen.

- Man bør ikke innbille unge at det finnes jobber de kan få uten videregående utdanning. De jobbene finnes ikke lengre, sier Gustav Fridolin fra Miljöpartiet.

Den avtroppende utdanningsminister Jan Björklund fra Folkpartiet, er kritisk til avtalen. Han hevder reformen vil føre til at flere dropper ut av videregående skole.

- Det er ingen andre land i verden som ville kommet på tanken om å innføre obligatorisk videregående skole, hevder han til Aftonbladet.

Det svenske lærerforbundet er imidlertid positiv.

- Det er rett og slett slik at uten videregående skole, så havner du sist i køen til jobber, sier Eva-Lis Sirén, leder av Lärarförbundet til avisen.

(NTB)