- Sverige kan ikke forsvares

Sverige tvinges til å senke ambisjonsnivået, sier svensk forsvarssjef.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Sveriges forsvarssjef la torsdag motvillig fram forslag til hvordan hans budsjett skal komme i balanse. Nedskjæringene betyr at Sverige ikke lenger kan forsvares på skikkelig vis, mener han.

Forsvarssjef Håkan Syréns mest drastiske forslag er å avvikle en militær elitestyrke, jegerbataljonen i Arvidsjaur i Nord-Sverige. Han legger ikke skjul på at nedskjæringene etter hans mening vil ramme virksomheten hardt.

- Mindre pengebevilgninger betyr at Forsvaret tvinges til å senke ambisjonene når det gjelder evnen til å måtte omfattende militære operasjoner som truer Sverige, skriver Syréns på Forsvarets hjemmeside. Han advarer også om at Forsvaret i de nærmeste årene ikke vil greie å levere hva myndighetene ønsker, heller ikke oppnå balanse mellom virksomhet og økonomiske ressurser.

Samtidig som regjeringen krever at Forsvaret får styr på pengebruken, ønsker den at Sverige satser mer på internasjonale fredsoppdrag. Dermed er det evnen til å forsvare Sverige mot en ytre fiende som kommer til å lide, mener Syrén.- Null ambisjoner I tillegg til at jegerbataljonen forsvinner, må også en rekke utdanningsgrupper og sjøstridskompanier avvikles, ifølge Syrén.

Politikere i Norrbotten, der jegerbataljonen holder til, mener at nedleggelsen viser at Sverige ikke lenger har noen sikkerhetspolitiske ambisjoner i nord. De peker på at de store olje- og gassforekomstene i Barentsområdet gjør det nordvestlige Europa til et sikkerhetspolitisk viktig område, også for EU, ifølge Svenska Dagbladet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.