Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sverige kan sende styrker til Libanon

Persson «positiv» etter forepørsel fra Kofi Annan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Allerede innen 30 dager kan de første svenske soldatene være på plass i Libanon etter at EU og Israel nå går inn for å opprette fredsbevarende styrker sør i landet.

Den svenske bistandsministeren Carin Jämtin sier til det svenske nyhetsbyrået TT at Sveriges statsminster Göran Persson har svart positivt på generalsekretær i FN Kofi Annans forespørsel om svenske bidrag til styrkene.

- Göran Persson svarte ubindene positivt - men likevel positivt - på forespørselen, sier Jämtin.

Norge ikke forespurt
Også Frankrike, Tyskland, Hellas, Italia og Tyrkia er villige til å delta med styrker, mens USA, Storbritannia og Danmark, som har styrker utplassert i Irak, har gitt negativ tilbakemelding. Det norske UD sier til Dagbladet.no at Norge ikke er blitt kontaktet av Kofi Annan.

- Norge har ikke mottatt noen forespørsel om å ta del i fredsbevarende styrker i Libanon, sier informasjonsrådgiver Frode Andersen.

Foreløpig er det ikke lagt frem noen resolusjon for utplassering av styrker, og generalsekretærens henvendelser er trolig et forsøk på å kartlegge hvor store styrker som eventuelt er tilgjengelige.

- Trenger mer penger 

Ifølge svenske TT vil styrkene trolig bestå av mellom 10.000 og 20.000 soldater og ledes av Frankrike eller Tyrkia.

Deler av Sveriges tropper kan være klare til innsats allerede om 30 dager. Men det svenske forsvarets innsatssjef sier til nyhetsbyrået at den svenske nasjonalforsamlingen må vedta å bevilge mer penger til utenlandsstyrkene før det kan bli aktuelt å sende styrker til Midtøsten.

POSITIV: Sveriges statsminister Göran Persson mener Sverige bør bidra med tropper i en eventuell fredsbevarende styrke i Libanon. Foto: REUTERS
POSITIV: Sveriges statsminister Göran Persson mener Sverige bør bidra med tropper i en eventuell fredsbevarende styrke i Libanon. Foto: REUTERS Vis mer
RINGERUNDE: FNs generalsekretær Kofi Annan har spurt en rekke europeiske land om de vil ta del i en fredsbevarende styrke i Libanon, men Norge er foreløpig ikke kontaktet.