RYSTES AV VOLDTEKT: Den lille svenske byen Mariestad rammes av en voldtektssak som får nasjonal oppmerksomhet. Foto: WikiCommons
RYSTES AV VOLDTEKT: Den lille svenske byen Mariestad rammes av en voldtektssak som får nasjonal oppmerksomhet. Foto: WikiCommonsVis mer

Sverige koker etter voldtekt av 13-åring: Gjerningsmannen unngikk fengsel

Mannen, opprinnelig fra Jemen, ble reddet av forfalsket pass.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dommen mot en mann dømt for voldtekt av en 13 år gammel jente i Mariestad i Sverige vekker sterke reaksjoner.

Mannen fikk 18 måneders samfunnsstraff for å ha voldtatt 13-åringen i en park i den sydsvenske byen, samt et krav om å betale 140 000 svenske kroner i oppreisning til offeret.

Overgriperen - som altså ble dømt for å ha voldtatt et barn - ble selv regnet som et barn av dommeren, og kan dermed ikke fengsles. Men mannen, som opprinnelig er fra Jemen, er ifølge sitt eget pass er født i 1996 og 19 år gammel.

Dette valgte retten å se bort i fra, ettersom gjerningsmannen hevdet passet var forfalsket. Ifølge mannen forfalsket han sitt eget pass for å kunne reise fra Jemen til Sverige i 2013. Hans forsvarer viste også til en kopi av mannens fødselsattest som hevder at overgrepsmannen er født i 1999 - dermed 16 år og et barn i juridisk forstand.

- Vi er veldig glade for at han ble dømt, men straffen er en stor skuffelse, sier offerets mamma til Expressen om straffen.

Strid om alder

Aktor Ylva Lundgren sier seg også fornøyd med dommen - tross straffeutmålingen.

- Det er jo dette med alderen... Det er vanskelig å bedømme alder. Vår innstilling var jo at han skulle dømmes ut i fra sitt pass fra Jemen som sier at han var 19 år. Men så kom forsvaret noen dager før forhandlingene med en kopi av en kopi av en kopi av en fødselsattest, sier hun til Expressen.

Det svenske Migrationsverket har ikke oppdaget noe mistenkelig ved det angivelig forfalskede passet, men mannen hevder han har forsøkt å rette opp i alderen etter han fikk permanent opphold i Sverige.

Forklaringen hans ble styrket av mannens tidligere romkamerat på asylmottak og en kontaktperson i sosialvesenet. Begge mente hans oppførsel og utseende talte sterkt for at han var født i 1999 - og altså ikke kan dømmes som en voksen i retten.

Lovet kyss på spøk

Voldtekten fant sted i april i år, ved idrettsplassen i Mariestad. Den voldtatte 13-åringen var med en venninne da overgrepsmannen kom bort til dem og spurte etter deres kallenavn i en chat-app. Jenta som senere ble hans offer ga bort sitt kallenavn, og skrev at han måtte komme tilbake til henne og venninnen.

«Du får et kyss her», skal hun ha skrevet til ham. I politiavhør har jenta vært tydelig på at bemerkningen var ment som en spøk.

Overgrepsmannen traff jenta senere, og fortalte i retten at hun hevdet å være 16 år, og at det var hun som tok initiativ til å ha sex. Han ble ikke trodd av retten, som lente seg på jentas forklaring om at mannen fulgte etter henne og overfalt henne i parken.

Skrapsår etter voldtekt

«Lurer på om jeg skal si det til mamma», skrev jenta i en sms til venninnen kort tid etter voldtekten.

Jentas mor forklarte Expressen at hun gråt hele veien til sykehuset da datteren fortalte henne om overgrepet.

- Det går ikke å beskrive hvordan føles å se sitt barn bli kledd naken på det viset. Ingen foreldre vil se skrubbsårene på sitt barns kropp etter hun er blitt voldtatt. Det bildet forlater aldri hornhinnen min. Like etter det hadde hendt gikk jeg rundt med mord i tankene. Innen politiet tok ham hadde jeg selv funnet ut hvem han var. Men man har vel en slags grense i seg som man ikke passerer, sier hun og legger til:

- I dag kjenner jeg meg mest sint og sviktet.

Én av årsakene til morens skuffelse er at påtalemyndigheten gikk bort ifra påstand om utvisning fra Sverige for den voldtektsdømte mannen.