Sverige krangler med Egypt etter blodbad

Etter at Sveriges utenriksminister fordømte skytingen, svarte den egyptiske ambassadøren: - Jeg antar at det er vanskelig for svenskene å forstå.

TWITTER-KRANGEL: Sveriges utenriksminister krangler om blodbadet på Twitter. Foto: Twitter
TWITTER-KRANGEL: Sveriges utenriksminister krangler om blodbadet på Twitter. Foto: TwitterVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Sveriges utenriksminister Carl Bildt gikk i dag ut på Twitter med en reaksjon på blodbadet i Egypt.

- Jeg er forferdet over det store antallet døde i demonstrasjonene i Egypt. Sikkerhetsstyrkene kan ikke unngå ansvaret, skriver Bildt.

- Vanskelig for svensker å forstå Fem timer etterpå svarte Egypts ambassadør i Sverige, Osama Elmagdoub, at han antok at situasjonen i Egypt var vanskelig for svenskene å begripe seg på.

- Det er forferdelig, men dette var ikke fredelige og uskyldige sivile, men en væpnet gruppering. Jeg antar at det er vanskelig for svensker å forstå, skriver Elmagdoub.

Det fikk åpenbart Bildt til å komme med et lite utbrudd:

- Så alle skyter seg selv? Prøv på nytt...

- Det har jeg aldri sagt. Hva bør politiet gjøre når de blir skutt på? Demonstrasjoner er noe annet enn en skuddveksling, svarte Elmagdoub.

Norge også ut mot Egypt - Så hvem skjøt alle disse menneskene? Det kan aldri bli rettferdiggjort, skriver Bildt.

Deretter går Elmagdoub over i en mer diplomatisk tone:

- Etterforskningen vil vise. Skuddvekslinger er ofte grisete. Jeg ønsker å tydeliggjøre, ikke rettferdiggjøre. Alle er egyptere til slutt.

Vår egen utenriksminister har også gått ut mot blodbadet i Egypt.

- Jeg fordømmer volden i Egypt. Regimet og sikkerhetsstyrkene har et tungt ansvar for å stoppe den nedadgående spiralen, skriver utenriksminister Espen Barth Eide på Twitter.

Twitter-ministeren Men Sveriges utenriksminister slår Eide på bruk av Twitter til kommunikasjon, ifølge studien «Twiplomacy».

Studien bygger på en analyse av Twitter-kontoene til 505 stat- og regjeringssjefer, utenriksministre og deres respektive administrasjoner, og viser at Bildt er den politikeren i verden med mest kontakt med andre ledende politikere.

Til tross for at USAs president Barack Obama har flest følgere, i overkant av 35,5 millioner stykker, er han langt mindre aktiv på det sosiale nettstedet. Selv om at Bildt har langt færre følgere, følger han og blir fulgt tilbake av 44 andre statsledere.

Obama følger bare to verdensledere tilbake - Norges statsminister Jens Stoltenberg og Russlands statsminister Dmitrij Medvedev.

Studien har også målt den som svarer mest totalt sett, og der blir Bildt slått av Ugandas statsminister Amama Mbabazi og Rwandas president Paul Kagame. Flest retweets (gjengivelser på en annens profil) får pave Frans.

Sverige krangler med Egypt etter blodbad