Sverige kriminaliserer horekunder

STOCKHOLM (NTB): Det skal bli forbudt å kjøpe sex, men tillatt å drive prostitusjon, mener den svenske regjeringen. I dag truet den horekunder med opp til seks måneders fengsel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den nye prostitusjonsloven, sexkjøploven og andre lover om vold mot kvinner skal legges fram for Riksdagen om kort tid, og blir lovene vedtatt, kan de tre i kraft i januar 1999.

Sverige er trolig det første land i verden som forsøker å kriminalisere horekunder, og det kan til og med bli forbudt bare å diskutere seksuelle tjenester med en prostituert. Regjeringen mener at dette vil ha en avskrekkende effekt på potensielle sexkjøpere.

Drivkraften bak forslaget om å kriminalisere horekundene har vært lederen for sosialdemokratenes kvinneforbund, Inger Segelstrøm.

Men det råder en utbredt skepsis blant svensker flest til politiets muligheter til å gripe inn, ettersom både de prostituerte og deres klienter har felles interesser av å gjøre en handel. Politiet skal ifølge lovforslaget få 10 millioner kroner ekstra for å jakte på horekunder.

Symbolsk tiltak

Lovforslaget blir da også oppfattet som mer eller mindre symbolsk, ettersom det ikke finnes mer enn 650 gateprostituerte i de svenske storbyene. I tillegg finnes det 1850 kvinner som driver sin virksomhet innendørs, som call-girls eller eskorte-selskap.

Forklaringen på at regjeringen ikke vil kriminalisere de prostituerte er at kvinnene blir oppfattet som den svakeste og utnyttede parten. De kommer fra vanskelige oppvekstmiljøer, har rusproblemer og lever generelt et vanskelig liv, ifølge regjeringen.

De anslagsvis 125 000 svenske menn som hvert år oppsøker prostituerte, bør ikke nyte godt av noen slike formildende omstendigheter, mener Segelstrøm.

Strengere straffer

De nye lovforslagene innebærer også at kvinnemishandling skal straffes med mellom seks måneders og seks års fengsel.

Det som i dag kalles seksuell tvang, skal heretter klassifiseres som voldtekt og straffes deretter.

Arbeidsgivere som ikke griper inn mot seksuell trakassering, skal kunne dømmes til å betale erstatning.

Omskjæring av kvinner, som særlig praktiseres blant afrikanske innvandrere, skal kunne straffes med opp til fire års fengsel.