Estonia:

- Sverige løy

Statsministeren i Estland krever en ny granskning av forliset, der 852 mennesker mistet livet. Landets tidligere undersøkelsessjef mener Estonia kolliderte med en ubåt, og hevder at Sverige løy.

MYSTISK: I dokumentar-serien «Estonia - funnet som endret alt» gjør de nye funn på skipet som sank i 1994. Video: Fra «Estonia – funnet som endrer alt» Dplay/Monster Vis mer
Publisert

I går ble det kjent at dokumentarskapere har funnet et fire meter høyt hull på siden av fergen «Estonia».

852 personer mistet livet da fergen forliste i 1994.

I forkant av premieren av dokumentarfilmen, som er laget av Monster og Dplay, hadde Estlands statsminister Jüri Ratas, Finlands statsminister Sanna Marin og den svenske statsministeren Stefan Löfven et møte, skriver Expressen i dag.

<strong>FLENGE:</strong> Her vises flenga i fergen i et animert bilde. Foto: DPLAY
FLENGE: Her vises flenga i fergen i et animert bilde. Foto: DPLAY Vis mer

Krever ny granskning

Her diskuterte de tre statslederne de nye opplysningene om det som kan ha forårsaket Estonias forlis. Her kom det også fram at den estlandske statsministeren krever at det gjennomføres en ny granskning av forliset.

- Sannheten må fram, sier Ratas ifølge Expressen.

- Vårt klare budskap er at vi ikke vet noe før vi har gjort en grundig teknisk undersøkelse av vraket, sier Ratas til Yle.

Ifølge statsministeren blir Estland ansvarlig for den nye undersøkelsen, der det blant annet vil bli foretatt undervannsundersøkelser.

<strong>KREVER GRANSKNING:</strong> På bakgrunn av de nye opplysningene om hullet i siden av ferga Estonia, krever Estlands statsminister Jüri Ratas nå at det gjennomføres en ny granskning av forliset, der 852 mennesker mistet livet. Arkivfoto: Frederick Florin / AFP / NTB
KREVER GRANSKNING: På bakgrunn av de nye opplysningene om hullet i siden av ferga Estonia, krever Estlands statsminister Jüri Ratas nå at det gjennomføres en ny granskning av forliset, der 852 mennesker mistet livet. Arkivfoto: Frederick Florin / AFP / NTB Vis mer

Estonia seilte under estisk flagg da ulykka skjedde i 1994. 501 av de 852 passasjerene som mistet livet i «Estonia»-tragedien, var svenske. Seks var nordmenn.

Selv om havarikommisjonens rapport rettet kritikk mot verftet, ble ingen ansvarliggjort for at så mange liv gikk tapt.

Havarikommisjonen konkluderte med at forliset skyldtes en feil som gjorde at baugporten ble revet av og fergen raskt fylt med vann.

Hevder Sverige løy

Margus Kurm, som ledet den estlandske delen av granskningen etter forliset, har tidligere vært kritisk til havarikommisjonens rapport.

Han sier nå at han tror at Estonia kolliderte med en svensk ubåt, skriver Expressen, og han sier også ifølge Eesti Päevaleht at han mener at Sverige har skjult dette.

- Sverige løy oss rett i ansiktet, sier Kurm.

Ifølge Yle presiserer han imidlertid at han ikke kan være hundre prosent sikker på påstanden:

- Skaden er under vann, og ingen av dem som ble reddet har snakket om at de har sett et fartøy, sier han.

Da han ledet Estlands del av undersøkelsene i årene 2005 - 2009 fikk han ikke mulighet til å undersøke selve vraket, som følge av gravferdspakten.

<strong>852 DØDE:</strong> Her blir deler av «Estonia» hevet etter forliset i 1994. Foto: Jaakko Aiikainen / Lehtikuva / NTB
852 DØDE: Her blir deler av «Estonia» hevet etter forliset i 1994. Foto: Jaakko Aiikainen / Lehtikuva / NTB Vis mer

Enn Tupp, som var Estlands forsvarsminister på det tidspunktet da Estonia forliste, deler oppfatningen om at fartøyet kan ha kollidert med en ubåt, men han peker ikke på Sverige, ifølge Yle.

Fredet gravplass

Fram til nå har ingen har vært nede ved vraket siden gravfredspakten ble undertegnet av Sverige, Finland, Estland, Latvia, Danmark, Russland og Storbritannia.

Avtalen erklærer Estonia som en fredet gravplass og forbyr all dykking ved vraket, som ligger i internasjonalt farvann.

Dokumentarskaperne bak den nye serien har valgt å trosse avtalen og vært nede med en undervannsdrone for å filme vraket. En av sekvensene i serien «Estonia – funnet som endrer alt» viser den store flengen i skroget, hvor man kan se inn i det som trolig er en lugar.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer