Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sverige lurt av KGB

STOCKHOLM (NTB-TT): Nye dokumenter bekrefter at Sveriges militære etterretningstjeneste ble lurt trill rundt av KGB under den kalde krigen. Unge baltiske flyktninger som ble sendt på spionoppdrag i øst, var i virkeligheten sovjetiske dobbeltagenter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dobbeltagentene foret sine svenske oppdragsgivere med falske opplysninger om hva som foregikk på den andre siden av Østersjøen. Det skriver Dagens Nyheter som har studert hemmelige dokumenter i det estiske riksarkivet i Tallinn.

De falske radiomeldingene førte til at Sverige sendte i vei flere agenter som gikk rett i den sovjetiske fellen. De pågrepne ble enten henrettet, eller sendt til fangeleire i Sibir.

KGB skjulte sine dobbeltagenter ved offisielt å arrestere alle som organisasjonen hadde kontakt med.

Ingen representant for svenske myndigheter har stått fram og erkjent ansvaret for fiaskoen i øst. Etter avsløringene kan pårørende til de avslørte svenske spionene trolig kreve erstatning av den svenske staten.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!