Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sverige må tilpasse seg

Det svenske og finske unntaket fra EUs kvoteregler er ikke en del av avtalen mellom Sverige og EU, men en protokolltilførsel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det opplyser juridisk rådgiver ved EU-kommisjonens delegasjon i Oslo, Roar Julsen.

En protokolltilførsel kan ikke betraktes som en del av avtalen som binder EU-landene til å godta den for alltid, sier Julsen.
I 1996 krevde EU-kommisjonen at unntaket skulle avvikles fra og med årsskiftet 96- 97. Dansker og finner godtok kravet fra Kommisjonen mot å få en overgangsordning. Det innebærer, ifølge Julsen, at EUs kvoter skal innfases innen år 2003.

EU krever tilpasning

Sverige fikk til en avtale om at situasjonen skulle fryses til 30. juni 2000 og at det etter dette skulle tas opp nye forhandlinger med sikte på en «tilpasning».

- Har man gått inn i EU, har man gått inn på EUs premisser. Det blir en politisk dragkamp om hvor lenge Sverige, Finland og Danmark kan klare å tøye strikken før den ryker.

Etter EØS-avtalen har Norge anledning til å opprettholde Vinmonopolet.

- Men Vinmonopolet kan bare opprettholdes så lenge det utøver sin funksjon, nemlig at det holder alkoholforbruket nede uten at det fører til skadelige bivirkninger. I dag ser vi to skadelige bivirkninger. Det ene er handelslekkasjen til Sverige. Den andre er smuglingskulturen, sier Julsen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media