Sverige mener Norge bryter EØS-avtalen

Sverige anklager i et brev til EU-kommisjonen Norge for å bryte med ånden i EØS-avtalen. Sverige klager på at Norge ikke følger avtalens intensjon om en trinnvis åpning av markedet for bearbeidede landbruksprodukter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jan Söderberg ved den svenske EU-delegasjonen i Brussel bekrefter overfor NTB at Sverige forrige uke sendte et brev til EU-kommisjonen. Svenskene klager over at Norge ikke er villig til å gå lenger i å liberalisere handelen med såkalte bearbeidede landbruksprodukter. Dette omfatter produkter som pizza, supper, syltetøy og kjeks.

- Liberaliseringsnivået er for begrenset, sier Söderberg.

Den svenske indignasjonen er ikke ny. I EØS-sammenheng ble det allerede i fjor sommer enighet om den såkalte Protokoll 3. Men Sverige var misfornøyd fordi adgangen til det norske markedet for den nevnte type varer etter svenskenes mening ble altfor begrenset. Saken har derfor ikke nådd EUs ministerråd, der saken endelig skal avgjøres.

Etter det NTB forstår presser nå Sverige kraftig på for å få EU-kommisjonen til å kreve at Norge oppfyller intensjonen - som blant annet er nedfelt i artikkel 19 i EØS-avtalen - om at det skal arbeides for å redusere alle typer av handelshindringer. Fra norsk side har man vært fornøyd med avtalen, som innebærer en relativt begrenset tollreduksjon på bearbeidede landbruksvarer.

Det er kun Sverige som har hatt innvendinger mot avtalen, som - hvis den framlegges for Ministerrådet - kan avgjøres med kvalifisert flertall. Men det er god tone i EU-samarbeidet å ta hensyn til et land som hevder å ha sterke interesser knyttet til en sak. Det er derfor usannsynlig at et flertall kommer til å overkjøre Sverige. Saken vil derfor fortsette å versere i EØS-komiteen, der EØS-landene og EU fatter sine felles beslutninger.

(NTB)