Sverige og Norge i kjøttbolle-krig

Svenske Ikea truer med å kutte ut kjøp av norsk laks etter at norske tollere påla Ikea å betale toll for kjøttboller som skulle til butikkene i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Ikea som serverer svenske «köttbullar» i sine 143 butikker over hele verden, har klaget til myndighetene i Norge over avgiften som de må betale for importen av 25 tonn kjøttboller og 18 tonn pølser, som hvert år importerer til de tre norske butikkene i Oslo, Stavanger og Bergen.

Svenske myndigheter mener avgiftene som Ikea må betale, gjør kjøttbollene fire ganger dyrere enn i Sverige, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Den svenske avisen Dagens Industri skriver at Ikea har truet med å kansellere en ordre på om lag 500 tonn laks, som serveres i Ikea-butikkene. Kontrakten har en verdi på 50 millioner svenske kroner.

Sveriges handelsminister Leif Pagrotsky er svært kritisk til Norge.

- Nordmennenes jordbrukspolitikk er gammeldags og foreldet, sier en opprørt Leif Pagrotsky i et intervju med avisen fredag.

Proteksjonisme

Pagrotsky anklager den norske regjeringen for proteksjonisme.

- I Norge har man et umoderne og gammeldags syn på at man ikke skal importere. Det skal helst være laget av egne bønder. Det mener jeg er et gammeldags syn som rammer forbrukerne, sier han.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer