Sverige og Norge i kjøttbolle-krig

Svenske Ikea truer med å kutte ut kjøp av norsk laks etter at norske tollere påla Ikea å betale toll for kjøttboller som skulle til butikkene i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ikea som serverer svenske «köttbullar» i sine 143 butikker over hele verden, har klaget til myndighetene i Norge over avgiften som de må betale for importen av 25 tonn kjøttboller og 18 tonn pølser, som hvert år importerer til de tre norske butikkene i Oslo, Stavanger og Bergen.

Svenske myndigheter mener avgiftene som Ikea må betale, gjør kjøttbollene fire ganger dyrere enn i Sverige, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Den svenske avisen Dagens Industri skriver at Ikea har truet med å kansellere en ordre på om lag 500 tonn laks, som serveres i Ikea-butikkene. Kontrakten har en verdi på 50 millioner svenske kroner.

Sveriges handelsminister Leif Pagrotsky er svært kritisk til Norge.

- Nordmennenes jordbrukspolitikk er gammeldags og foreldet, sier en opprørt Leif Pagrotsky i et intervju med avisen fredag.

Proteksjonisme

Pagrotsky anklager den norske regjeringen for proteksjonisme.

- I Norge har man et umoderne og gammeldags syn på at man ikke skal importere. Det skal helst være laget av egne bønder. Det mener jeg er et gammeldags syn som rammer forbrukerne, sier han.

- Det er helt grotesk, når Norge samtidig leverer den største enkeltråvaren til Ikea-husene i verden, nemlig laksen, sier ministeren.

Pagrotsky har tatt opp saken med Norges handelsminister Lars Sponheim under et møte 9. juli.

- Jeg presenterte klagesaken og spurte hvordan det i all verden er mulig å ha det på denne måten, sier Pagrotsky, som kaller det norske forsvaret for «lamt».

Skværet opp

Ifølge statssekretær Odd Hellesnes i Nærings- og handelsdepartementet har Sponheim og Pagrotsky skværet opp med hverandre i dag. Pagrotsky tok kontakt med Sponheim, som bare kunne beklage at reglene var slik.

- Dette er en sak som har fått alt for store dimensjoner. Egentlig dreier det seg om forskjeller i avtaler for EU og EØS. Det skal være fri flyt av varer i det indre marked, men ikke for bearbeidete produkter, sier Hellesnes til NTB.

- Vi kan ikke gjøre noe spesielt unntak for Ikea. Hvis de vil gå videre med saken, så får de ta det opp med EU-kommisjonen, sier Hellesnes.

SVORSK MATKRIG: Svenske kjøttboller går åpenbart unna som varmt hvetebrød på IKEAs kjempeutsalg på Slependen vest for Oslo. Nå vil Ikea slippe unna importavgiftene på bollene.