Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sverige øker plastposeavgifta

Plastposeavgifta økes til tre kroner fra neste år. Prisen per pose vil da ligge på mellom seks og sju kroner, anslår bransjeorganisasjon.

ENDRING: Prislappen på både bæreposer og poser til frukt og grønt økes i Sverige fra mai neste år. Foto: Terje Bendiksby / NTB SCANPIX
ENDRING: Prislappen på både bæreposer og poser til frukt og grønt økes i Sverige fra mai neste år. Foto: Terje Bendiksby / NTB SCANPIX Vis mer

Svenskene øker avgiftene på plastposer i butikk, melder det svenske nyhetsbyrået TT.

Avgiftene trer i kraft fra 1. mai neste år, og skal ligge på tre kroner for bæreposer, og 30 øre for de små plastposene i fruktdisken.

I dag koster en bærepose mellom to og tre kroner. Prisen etter avgiftsøkninga vil ligge på mellom seks og sju kroner, anslår bransjeorganisasjonen Svensk handel, som er sterkt imot avgiftsøkninga.

- Man er ikke ærlige med forbrukerne om hvorfor man gjør det. Det hadde vært bedre om man sa at man gjør det for å øke inntektene, sier næringspolitisk sjef Mats Hedenström til SVT.

Kritisk til effekten

Hedenström stiller seg også kritisk til effekten av avgiftene, og viser til at plastposer i Sverige i hovedsak brukes til søppelposer eller forbrennes.

- Det er ikke helt sant. Det holder å se ut på gater og torg eller i skogområder, så ser man at det ligger plastposer der. Selv om vi er bedre enn en del andre land, så er det ikke sånn at vi ikke har et problem med forsøpling, sier finansmarkedsminister Per Bolund til TT.

Ifølge regjeringa og det svenske miljøpartiet er økonomiske virkemidler effektive verktøy for å endre forbrukeratferden.

Flere grep

Svenskene har tatt flere grep for å minske forbruket av plastposer de siste åra. Det er to år siden alle svenske matbutikker ble lovpålagt å informere kundene om plastposens innvirkning på miljøet.

Den nye loven påla også butikkene å redegjøre for antall innkjøpte plastposer årlig.

Nordby supermarked utenfor Strømstad satt raskt opp informasjonsskilt, og doblet samtidig prisen på plastposer. Effekten var umiddelbar, ifølge kasseansvarlig Rita Andreasson.

- Informasjonen får folk til å tenke seg om. Flere benytter papirposer og mange kommer med egen emballasje, sa hun til Dagbladet to måneder etter lovendringa.

SØPPELØYA: Det flyter over med plast og søppel på Midwayøyene. I 2050 vil det være mer plast enn fisk i havet. Video: CNN Vis mer

Følger med i Norge

For ett drøyt år siden steg plastposeavgifta også her til lands, men på langt nær så mye som hos «söta bror». Her ble prisene satt opp fra 99 øre til 1,60 kroner.

Den norske avgifta er egentlig en frivillig ordning hvor butikkene betaler inn 50 øre per pose i kontigent til et miljøfond.

Pengene skal gå til miljøtiltak og har tre formål - å redusere plastforsøpling til lands og til vanns; bidra til å redusere bruk av plastbæreposer og å øke ressursutnyttelsen av plast, blant annet gjennom plastgjenvinning.

Enkelte svenske butikker har tidligere innført pant på plastposer. I fjor var dette blant tiltakene som ble vurdert av Coop her til lands, mens Norgesgruppens butikker ønsket å se på andre alternative løsninger for å få ned bruken.

- En av fordelene med plastbæreposer i Norge er at de stor grad brukes om igjen til avfallshåndtering, slik at det ikke er et stort behov for å kjøpe enda flere poser til å håndtere avfallet, sa informasjonssjef i Kiwi, Kristine Aakvaag Arvin til Dagbladet i fjor.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media