Sverige øker plastposeavgifta

Plastposeavgifta økes til tre kroner fra neste år. Prisen per pose vil da ligge på mellom seks og sju kroner, anslår bransjeorganisasjon.

ENDRING: Prislappen på både bæreposer og poser til frukt og grønt økes i Sverige fra mai neste år. Foto: Terje Bendiksby / NTB SCANPIX
ENDRING: Prislappen på både bæreposer og poser til frukt og grønt økes i Sverige fra mai neste år. Foto: Terje Bendiksby / NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Svenskene øker avgiftene på plastposer i butikk, melder det svenske nyhetsbyrået TT.

Avgiftene trer i kraft fra 1. mai neste år, og skal ligge på tre kroner for bæreposer, og 30 øre for de små plastposene i fruktdisken.

I dag koster en bærepose mellom to og tre kroner. Prisen etter avgiftsøkninga vil ligge på mellom seks og sju kroner, anslår bransjeorganisasjonen Svensk handel, som er sterkt imot avgiftsøkninga.

- Man er ikke ærlige med forbrukerne om hvorfor man gjør det. Det hadde vært bedre om man sa at man gjør det for å øke inntektene, sier næringspolitisk sjef Mats Hedenström til SVT.

Kritisk til effekten

Hedenström stiller seg også kritisk til effekten av avgiftene, og viser til at plastposer i Sverige i hovedsak brukes til søppelposer eller forbrennes.

- Det er ikke helt sant. Det holder å se ut på gater og torg eller i skogområder, så ser man at det ligger plastposer der. Selv om vi er bedre enn en del andre land, så er det ikke sånn at vi ikke har et problem med forsøpling, sier finansmarkedsminister Per Bolund til TT.

Ifølge regjeringa og det svenske miljøpartiet er økonomiske virkemidler effektive verktøy for å endre forbrukeratferden.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer