Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sverige opprettholder arrestordre på Assange

Wikileaks-grunnleggeren vil bli arrestert om han forlater ambassade-asyl.

FORTSATT ARRESTORDRE: Svenske myndigheter opprettholder arrestordren på Julian Assange for seksualforbrytelser han er siktet for i 2010. Foto: AFP PHOTO / POOL / JOHN STILLWELL / NTB Scanpix
FORTSATT ARRESTORDRE: Svenske myndigheter opprettholder arrestordren på Julian Assange for seksualforbrytelser han er siktet for i 2010. Foto: AFP PHOTO / POOL / JOHN STILLWELL / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Wikileaks-grunnlegger Julian Assange er siktet for seksualforbrytelser i Sverige, og har over to år vært i selvvalgt politisk asyl i Ecuadors ambassade i London for å unngå å bli arrestert av svenske myndigheter.

Tingretten bestemte i juli å opprettholde siktelsen og arrestordren av Assange, en avgjørelse han den gang anket.

I dag ble det nok et nederlag for Assange i retten. En svensk domstol forkaster anken Assange og hans advokater leverte. Det betyr at han kan bli arrestert og utlevert til Sverige om han forlater ambassaden, skriver The Guardian.

Alvorlig forbrytelse Ifølge avisa forkastet retten anken med begrunnelse om at den kriminelle handlingen Assange er mistenkt for er av alvorlig karakter.

Svenske myndigheter mener det er stor risiko for at han vil rømme og dermed hindre at han blir stilt for retten.

Under en pressekonferanse på ambassaden i august proklamerte Assange at han snart skulle forlate ambassaden.

- Det har gått nesten fire år siden saken mot meg startet. På denne tiden har jeg ikke blitt siktet. Hvordan kan det være slik i Europa at en person blir holdt mens USAs myndigheter bygger opp en sak mot ham? sa Assange.

Det er imidlertid forventet økt press på svenske påtalemyndigheter om å finne nye spor i saken mot Assange.

Arrestordre siden 2010 Det var i 2010 voldtektsanklagene mot Assange først kom, og Wikileaks-grunderen har hele tida hevdet han er uskyldig.

Selv har han sagt at han vil stille for en svensk rett, om det ikke var for trusselen om å bli utlevert til USA.

Han fryktet det vil føre til at han må møte i en amerikansk domstol på grunn av de hemmelige dokumentene han har lekket.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling