Sverige overtar formannskapet i Sikkerhetsrådet

Sverige overtar søndag formannskapet i FNs sikkerhetsråd, som har mange vanskelige saker på sitt bord.

SVERIGE OVERTAR: På søndag overtar Sverige formannskapet i FNs sikkerhetsråd. Foto: AP / NTB scanpix
SVERIGE OVERTAR: På søndag overtar Sverige formannskapet i FNs sikkerhetsråd. Foto: AP / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Jemen blir et veldig viktig spørsmål, konstaterer utenriksminister Margot Wallström.

Sveriges toårsperiode i Sikkerhetsrådet løper ut året, og svenskene har det roterende formannskapet i juli. Wallström håper å få USA med på laget i arbeidet med å få e slutt på krigen og det FN betegner som verdens verste humanitære katastrofe i Jemen.

- Vi har i stor grad sammenfallende syn med USA når det gjelder å lette de menneskelige lidelsene i Jemen og å unngå situasjoner som kan bli et blodbad. Et stort angrep på havnebyen Hodeida ville være ødeleggende, sier Wallström.

Saudi-Arabia gikk til krig mot Houthi-opprørerne i Jemen i mars 2015, i spissen for en regional allianse der blant andre De forente arabiske emirater deltar med bakkestyrker.

Over 10 000 mennesker er siden drept og minst 50 000 såret, de fleste av dem i saudiarabiske flyangrep. Over 3 millioner mennesker er drevet på flukt, og 22 millioner mennesker i Jemen er nå avhengige av humanitærhjelp.

80 prosent av all nødhjelp bringes inn via den Houthi-kontrollerte havnebyen Hodeida, som de siste ukene har vært under kraftig angrep fra den saudiledede koalisjonen.

Flere hundre mennesker er drept i slaget om Hodeida, og tusenvis av sivile har flyktet.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer