Sverige overtar ulveansvaret

«Ulven gjøres fredløs i Norge, bortsett fra en liten stripe langs svenskegrensa i sør.» Det skriver avisa Dagens Nyheter. Sverige må nå belage seg på å ta ansvaret for ulveforvaltningen alene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den svenske kritikken av den bebudede avskytningen av rundt 20 ulver i de to flokkene i Østerdalen forsterkes.

Miljøminister Kjell Larsson konkluderer med at dersom jaktbeslutningen står ved lag, så vil den kunne sette den skandinaviske ulvestammen i fare.

Gjøres fredløs

Ulvesaken er nå i ferd med å bli en alvorlig tvist mellom broderfolkene. Mens man i Norge bare lar en helnorsk ulvestamme leve - foruten fire grenseflokker som like mye er svenske, har miljøminister Larsson besluttet at Sverige alene skal ha minst 200 ulver på kort sikt. Og 500 på lengre sikt. Dermed tar svenskene i praksis over forvaltningen av den truede arten, konkluderes det.

«Om de norske jaktplanene virkeliggjøres, blir ulven i Norge nesten fredløs bortsett fra en liten sone nær svenskegrensa i sørøst,» skriver Dagens Nyheter.

  • Ulven i Sverige er i prinsippet fredet overalt. Enkelte skadedyr tas ut når forvaltningen finner det nødvendig. Et vilkår for jakt er at stammen viser en klar positiv utvikling.

Jegere fortviler

  • Det svenske Jägerforbundet fortviler stort over jaktplanene i Norge. Her har man i lengre tid krevd å få skyte ti ulver i Värmland. Forbundet har nå gitt opp sitt jaktkrav i Sverige på grunn av Norges aggressive holdning.

Man er sikre på at Naturvårdsverket ikke vil tillate noen jakt som helst etter at Norge i løpet av vinteren trolig har skutt samtlige 15- 20 ulver i Østerdalen.

  • Som Dagbladet skrev den 7.12. i fjor, så har den norske ulveforvaltningen ledet av Direktoratet for naturforvaltning, allerede ødelagt en av de ti ulveflokkene ved Koppang - i ren vanvare. I fjor sommer skjøt de lederhannen i flokken, noe som fører til at flokken vil bli spredd for alle vinder i løpet av få måneder.