Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Sverige overvåker norsk mobiltrafikk

Nestleder i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité, Michael Tetzschner (H), sier svenske myndigheter overvåker norsk mobiltrafikk.

UROLIG:  Michael Tetzschner sier han er dypt uroet over utviklingen. Han skal mandag på vegne av Stortinget delta på et møte i EU-parlamentet i Brussel, som har satt i gang en større gransking av elektronisk masseovervåking.
Foto: Berit Roald / Scanpix
UROLIG: Michael Tetzschner sier han er dypt uroet over utviklingen. Han skal mandag på vegne av Stortinget delta på et møte i EU-parlamentet i Brussel, som har satt i gang en større gransking av elektronisk masseovervåking. Foto: Berit Roald / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg er dypt uroet over utviklingen, sier Tetzschner til Dagens Næringsliv.

Han skal mandag på vegne av Stortinget delta på et møte i EU-parlamentet i Brussel, som har satt i gang en større gransking av elektronisk masseovervåking av europeiske borgere i kjølvannet av avsløringene fra Edward Snowden.

Verken opinionen eller politikerne har visst nok om overvåkingsmulighetene, mener Tetzschner.

Norsk infrastruktur er lagt opp på en slik måte at den kan gå på rettssikkerheten løs, fordi andre stater får innsyn i nordmenns kommunikasjon, ifølge Tetzschner.

Sverige vedtok i 2008 en overvåkingslov som gir Försvarets radioanstalt (FRA) full tilgang til innholdet i størstedelen av nordmenns kommunikasjon som passerer riksgrensen. Mesteparten av norsk telefon- og datatrafikk mellom Norge og utlandet går via Sverige.

Tetzschner viser til at regjeringen nå har opprettet dialog med Sverige for å diskutere temaet nærmere. I forrige måned uttalte samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) til NTB at han i begynnelsen av denne måneden skal til Stockholm for å diskutere saken.

- Vi vil forsikre oss om at trafikk mellom norske borgere ikke faller inn under svensk overvåking. Selv om vi har felles infrastruktur, kan ikke Sverige ta seg friheter som er i strid med norsk lov, sa han.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media