Sverige rystes av direktesendt video der ei 16 år gammel jente blir banket opp

- Det er blitt en trend, sier det svenske politiet. I Norge har et liknende tilfelle skjedd i Trondheim, og norsk politi ser også at svært alvorlige episoder blir lagt ut på sosiale medier.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): På onsdag ble en svensk 16 år gammel jente grovt banket opp av to jenter på åpen gate, mens et titall jenter står rundt og heier og ser på, ifølge SVT, som først omtalte videoen.

Men det var ikke bare øynene tilstede som hadde muligheten til å se volden.

Hele den forferdelige episoden ble direktesendt på sosiale medier. Politiet i Sverige ser at direktesendt vold blant ungdom er blitt en trend.

Politiet i Norge har tidligere omtalt trenden med direktesendte bilder fra soverommet til ungdom, og politiet i Trondheim etterforsker en sak hvor video av en gutt som blir banket opp til blods ble publisert på sosiale medier.

- Oh my fucking god I den direktesendte videoen fra Sverige, som du kan se ovenfor, sparker gjerningspersonene 16-åringen i hodet og river henne i håret. Hendelsen fant sted i Uppsala, og ble direktesendt gjennom appen Periscope.

I filmen ropes det på hjelp, mens en av personene sier «Hør nå! Forstår du? Jeg skal slå deg sønder og sammen din fuckings fitte».

Mot slutten av filmen høres et kraftig smell, og en av personene på filmen sier «Oh my fucking god».

Sprang til åstedet Da mora til 16-åringen fikk vite om at dattera hennes var blitt banka opp sprang mora til åstedet.

- Politiet kom like etter. To av min datters venner prøvde å gripe inn, men de fikk selv slag mot seg og ble spyttet på i ansiktet, sier mora til SVT.

Hun beskriver stemningen på den åpne plassen som hatefull. Datteren var også i sjokk.

Har blitt mobbet lenge Dattera har ifølge moren blitt mobbet i flere år.

Dattera har fortalt at hun ved flere anledninger har blitt mishandlet, ifølge mora. I det siste skal dattera ifølge moren blitt hetset på sosiale medier, og de siste to ukene før hendelsen, har mobbingen vært så ille at jenta ikke har turt å gå på skolen.

På onsdag skjedde det familien hadde fryktet.

De som mishandlet jenta filmet alt, og la ut skrekkscenene på sosiale medier. Jenta måtte ligge på sjukehus over natta.

Hendelsen er nå politianmeldt, men ingen er pågrepet for det som alle kunne se på sosiale medier. Politiet har ifølge SVT navn og bilde av jentene som mistenkes for mishandlingen.

- Vi har sett at det er en trend at slike hendelser deles på sosiale medier, sier Christer Nordström, politiets pressetalsmann i Uppsala, som sier at filmen er viktig for politiet for å finne ut av hvem som gjorde hva i en slik sak.

Han skjønner likevel ikke helt hvorfor ungdom filmer slike alvorlige episoder og legger dem ut så alle kan se dem.

- Planla et angrep I Norge, satt politiet i Trondheim i gang etterforskning etter melding fra en skole om at en guttegjeng lokket med seg en elev inn i en garderobe og slo ham til blods. Dette skjedde i forrige uke, og denne hendelsen ble også filmet og lagt ut på nettet.

- Det framstår som om de planla et angrep som de kunne filme og legge ut på sosiale medier. Jeg legger f.eks. merke til at filmingen starter før volden begynner, sa Jan Erik Mihle, nestleder i forebyggendegruppa i Trondheims-politiet om den hendelsen.

- De filmer det meste de gjør Kari-Janne Lid, leder ved avsnittet for seksualforbrytelser i Oslo politidistrikt, er bekymret over den nye trenden i sosiale medier. Hun har tidligere overfor Dagbladet uttalt seg om at unge sender direktebilder fra soverommet på lukkede grupper.

Hun er klar på at hun uttaler seg generelt om trenden, og da spesielt om hennes spesialfelt som er seksualforbrytelser.

- Det vi ser og avdekker gjennom etterforskning av seksuallovbrudd av ulike slag, hvor vi tar beslag i mobiltelefoner og PC-er og andre digitale medier, er at ungdom nå filmer det meste de gjør, sier Lid. Politiet ser også at ungdommen er på vei vekk fra Facebook, og at Instagram og Snapchat er de nye appene som gjelder, også når det kommer til misbruk, mobbing og trakassering, sier Lid til Dagbladet.

Hun sier videre at ungdom sender snapper og legger ut bilder av alt, og gjennom at de sosiale mediene utvikler nye arenaer for slik deling, oppstår det også nye arenaer som kan misbrukes til mobbing og utpressing.

- Facebook kom nettopp med denne oppdateringen hvor man kan direktesende video. I utgangspunktet er funksjonen praktisk og morsom for mange, men den kan misbrukes og det gjør barn og unge mer sårbare, sier Lid.

 - Det fordi det alltid vil være noen som misbruker sosiale medier og bruker det i ond hensikt til å trakassere eller mobbe andre personer. I verste fall blir det også brukt som et pressmiddel, sier Lid.

- Ekstremt belastende Mobbeombud i Buskerud fylkeskommune, Bodil Jenssen Houg, sier at mobbing kan defineres med tre kriterier:

• villede negative handlinger
• gjentakelser over tid
• og ubalanse styrkeforhold mellom de involverte partene.

- Når det gjelder kriteriet om gjentakelse over tid, så er kriteriet annerledes for nettmobbing, fordi det som legges ut, gjentar seg selv, sier Houg, som betegner nettmobbing som ekstra krevende fordi den som blitt utsatt. Det fordi man ikke vet hvem som er publikummet. I de fleste tilfellene av nettmobbing blir offeret også utsatt for tradisjonell mobbing, sier Jenssen Houg til Dagbladet.

- Når man blir mobbet i det offentlige rom eller på nettsamfunn, vet man ikke hvem som har sett det. Det kan sammenliknes med effekten av overvåking, sier Houg, som sier at nettmobbing er ekstremt belastende, sier Jenssen Houg.

- Mange får diagnosen post traumatisk stress, og barn som har blitt mobbet på nett, kan føle på de samme tingene som barn som har opplevd krig. De er på vakt hele tiden fordi mobbingen ligger helt utenfor det man har kontroll på, sier Jenssen Houg.

EN STOR BELASTNING:
Bodil Jenssen Houg som er mobbeombud i Buskerud, sier at barn som er utsatt for nettmobbing, kan føle på det samme som barn som har vært i krig.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
EN STOR BELASTNING: Bodil Jenssen Houg som er mobbeombud i Buskerud, sier at barn som er utsatt for nettmobbing, kan føle på det samme som barn som har vært i krig. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer