Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Sverige skal sende bomber i kampen mot IS

Vil bruke 40 millioner svenske kroner.

 BOMBER : Sveriges regjering har sagt ja til å bistå Frankrike i kampen mot IS. Kilder sier til svenske medier at det blant annet skal sendes bomber. Foto: NTB Scanpix
BOMBER : Sveriges regjering har sagt ja til å bistå Frankrike i kampen mot IS. Kilder sier til svenske medier at det blant annet skal sendes bomber. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter terrorangrepene i Paris ba Frankrike de andre EU-landene om militær støtte.

I kveld skriver flere svenske medier at Sverige vil hjelpe Frankrike i kampen mot IS.

Presisjonsbomber - Akkurat hvordan vi skal bidra er konfidensielt og forespørselen skal nå behandles i Riksdagen, opplyste forsvarsminister Peter Hultqvist og utenriksminister Margot Wallström i dag. Det skriver avisa Aftonbladet.

Men en anonym kilde avisa har snakket med sier at det skal dreie seg om skarpt materiell og ammunisjon, noe som innebærer bomber.

Ifølge Svenska Dagbladet skal det dreie seg om presisjonsbomber.

Svenskene skal også ha blitt spurt om å stille med Gripen-fly. Noe de har sagt nei til.

40 millioner kroner Sverige har 160 flytimer til disposisjon av det som omtales som «strategisk flytransport». Frankrike skal få tilbud om 50-100 av disse timene.

Regjeringen i Stockholm anslår kostnaden på denne pakken til 40 millioner svenske kroner.

- Dette er et reelt militært bidrag. Vi bidrar både i Syria, Irak og Nord-Afrika, sier utenriksminister Margot Wallström.

Det høyrepopulistiske partiet Sverigedemokraterna er derimot for å sende Gripen-fly til franskmennene.

- Vi er klare til å bidra med Gripen-fly i kampen mot IS og til å bombe ekstremistgruppen. Vi er til og med klare til å bidra med bakkestyrker, sier partileder Jimmie Åkesson.

Han mener de borgerlige burde gi Frankrike mer hjelp.

- Jeg mener vi har ansvar for å gi solidarisk støtte til Frankrike, men det ligger også i vår egen interesse å slå Den islamske staten tilbake, sier Åkesson.

- Vi er ikke i krig Sveriges statsminister Stefan Löfven har tidligere sagt at Sverige vil stille opp for Frankrike.

- Vi er ikke i krig, men vi stiller opp for Frankrike og EU.

Sverige er i likhet med Norge allerede med i den USA-ledede militæralliansen som ble opprettet mot ekstremistgruppa IS i Irak og Syria i fjor.

Frankrike har i kjølvannet av terrorangrepet i Paris tatt i bruk en klausul i EU-traktaten som åpner for å be de andre landene om militær støtte.

Forsvarsdepartementet opplyser at Norge ikke har fått noen forespørsel fra Frankrike.

- Vi har ikke fått noen forespørsel og det er derfor ikke aktuelt å bidra på linje med Sverige nå, sier Birgitte Frisch i Forsvarsdepartementet til Dagbladet.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media