SKAL GRANSKES:  Nobelkomiteen i Norge skal granskes av svenske myndigheter. Her er leder Ole Danbolt Mjøs med et  bilde av årets fredsprisvinner Martti Ahtisaari. 
Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
SKAL GRANSKES: Nobelkomiteen i Norge skal granskes av svenske myndigheter. Her er leder Ole Danbolt Mjøs med et bilde av årets fredsprisvinner Martti Ahtisaari. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIXVis mer

Sverige skal undersøke Nobels fredspris

Vil undersøke om den norske Nobelkomiteen i etterlever Alfred Nobels testamente.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Svenske myndigheter skal undersøke om Nobelkomiteen i Norge etterlever Alfred Nobels testamente.

Nobels arv blir ivaretatt av Nobelstiftelsen i Sverige, og en gransking av fredsprisen havner dermed under det svenske stiftelsestilsynet, melder NRK.

— Myndighetene vil undersøke om det finnes grunn til å gripe inn mot stiftelsens styre, sier stiftelsesekspert og saksansvarlig ved Stockholms län, Mikael Wiman til NRK.

-Ville fått problemer med politiet
Den norske juristen og fredsaktivisten Fredrik Heffermehl er blant dem som har kritisert den norske Nobelkomiteen for å ikke dele ut prisen i tråd med Nobels testamente.

Heffermehl retter i en bok sterk kritikk mot bruken av et utvidet fredsbegrep. Han mener Nobelkomiteen ikke respekterer testamentet som ligger til grunn for prisen.

- I de siste 60 årene har de i stor grad utformet en fredspris helt etter sitt eget hode. Det er i strid med helt grunnleggende elementære prinsipper i testamenter. Andre som hadde gjort noe lignende, ville kanskje fått problemer med politiet, sier Heffermehl.

Også den kjente fredsforskeren Johan Galtung er sterkt kritisk til Nobelkomiteens arbeid. Han mener Norge har gjort fredsprisen til en krigspris.

- Åtte amerikanske utenriksministere har fått prisen. Og USA er ikke den mest fredelige nasjonen i verden, sier Galtung i et intervju med Klassekampen i dag.

Han mener Vesten priset Vesten og tar til orde for at FN tar over tildelingen.

Ber om svar fra Nobelstiftelsen
Det svenske tilsynet vil prøve å finne ut om tildelingene av fredsprisen er i tråd med Nobels testamente. Wiman ber derfor om et klart svar fra Nobelstiftelsen.

— Stiftelsen i Stockholm vil henvende seg til styret i Norge for å få en kommentar, sier Wiman.

Avtroppende leder av Nobelkomiteen i Norge, Ole Danbolt Mjøs, sier komiteen legger Nobels testamente til grunn for alle beslutninger.

— Vi har testamentet til Alfred Nobel i bunnen for alt vi gjør. Så har vi i tillegg at ting må skje i Nobels ånd. Nobel var en dynamisk person, og vi tror opplagt at det er i Nobels ånd å utvide fredsbegrepet noe. Det er flere veier til fred, og det står vi på, sier Mjøs.