Sverige slutter å registrere flyktninger som vil til Norge

Sverige gjør nå som Danmark og lar være å kreve registrering av flyktninger og migranter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sverige anklaget torsdag Danmark for å bryte Dublin-avtalen ved å ikke registrere flyktninger og migranter, men svenske utlendingsmyndigheter slår nå fast at landet skal følge samme praksis som danskene.

- Det er viktig å understreke at vi ikke tvinger noen til å gi fra seg fingeravtrykk eller søke asyl i Sverige, sier beredskapsansvarlig Rexhep Hajirizi ved Migrationsverket i Malmö.

- Ville hoppe over bord Kommentaren hans kom i forbindelse med at den svenske kystvakten og sjøredningstjenesten ved 19-tiden torsdag kveld ble satt i alarmberedskap som følge av frykt for at flyktninger og migranter skulle hoppe over bord fra ei ferje på vei til Trelleborg.

- Det var frykt for at de skulle hoppe i sjøen fordi de ikke ville la seg registrere i Sverige. Det skal ha dreid seg om flyktninger som senere vil videre til Norge og Finland. Både vi og sjøredningstjenesten var på stedet og overvåket, men ingen hoppet over bord, sier vakthavende Arvid Tedvik ved kystvaktens hovedsentral.

Kystvakten var til stede ved Trelleborg gjennom hele natt til fredag for å sikre at ingen farlige episoder oppsto når ferjer ankom havnen. Hajirizi viser til denne situasjonen og sier han ikke skjønner hvorfor det har oppstått rykter om at Sverige tvinger nyankomne til å registrere seg.

Nordisk krangel Dansk politi tok torsdag avgjørelsen om å slutte å registrere flyktningene som kommer til landet. Det danske togselskapet DSB fulgte opp ved å tilby gratis togreiser. Hundrevis av flyktninger og migranter er dermed i ferd med å dra videre til Sverige.

Det liker ikke Sveriges statsminister Stefan Löfven, som sier han forventer at Danmark følger reglene.

- Alle land skal følge Dublin-avtalen, og det betyr at alle land skal registrere flyktningene, sier han.

Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen sier til Ritzau at han støtter beslutningen om å la flyktningene og migrantene dra videre uten å følge Dublin-avtalens krav om registrering av dem.

Finland Mens Sverige kritiserer den danske håndteringen, retter Finlands innenriksminister Petteri Orpo kritikken mot svenskene og det statlige jernbaneselskapet SJ.

Ifølge Orpo lar SJ flyktninger og migranter reise videre til Finland og Norge uten å kreve ID-sjekk først.

- Det kan ikke være slik at Sverige som er EU-medlem, Dublin-land og Schengen-land, ikke sørger for at overvåkingen fungerer som avtalt, sier han til nyhetsbyrået FNB.

Norsk politi advarer Norsk politi advarer om at de som hjelper flyktninger og asylsøkere over grensen til Norge, vil bli straffeforfulgt.

- Å frakte mennesker over grensen uten gyldige reisedokumenter, regnes som menneskesmugling. Dermed blir saken anmeldt og må etterforskes som en straffbar handling, sier politiadvokat John Ø. Skarpeid.

Advarselen kommer etter at fire norske statsborgere ble anmeldt for menneskesmugling natt til torsdag.

- Når folk involverer seg i dette, er de med på å gjøre asylsøkerne til en del av politiets etterforskning, sier han.

REISER NORDOVER: Flyktninger og migranter kan nå reise fritt nordover fra Danmark til Sverige og videre til Norge. Verken Danmark eller Sverige vil tvinge flyktninger og migranter til å registrere seg. Foto: Bax Lindhardt / NTB scanpix
REISER NORDOVER: Flyktninger og migranter kan nå reise fritt nordover fra Danmark til Sverige og videre til Norge. Verken Danmark eller Sverige vil tvinge flyktninger og migranter til å registrere seg. Foto: Bax Lindhardt / NTB scanpix Vis mer

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram