- Sverige snakker med USA om å utlevere Assange

Først må amerikanerne finne en måte å straffeforfølge Wikileaks-sjefen på.

PÅGREPET: Her er Julian Assange på vei til rettsloklaet i London i går. Foto: Stefan Rousseau / AP / SCANPIX
PÅGREPET: Her er Julian Assange på vei til rettsloklaet i London i går. Foto: Stefan Rousseau / AP / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den britiske avisa The Independent siterer i dag anonyme kilder i diplomatiet på at det allerede er samtaler om en mulig utlevering av Julian Assange fra Sverige til USA.

Wikileaks-sjefen ble i går varetektsfengslet i Storbritannia, etter å ha meldt seg på en politistasjon i London. Assange var etterlyst gjennom Interpol etter at han ikke stilte til avhør i voldtektsetterforskningen mot ham i Sverige.

I går så dommeren i det britiske  fengslingsmøtet seg nødt til å understreke at  saken ikke handler om Wikileaks, men samtidig kommer altså signalene om at USA prøver å bruke gårsdagens pågripelse til å få Assange i en amerikansk rettssal.

- For meg høres det ut som gode nyheter, sa en smilende amerikansk forsvarsminister Robert Gates i går, da han fikk høre om arrestasjonen av Assange.

Justisminister Eric Holder har på sin side gjort det klart at han vil finkjemme jusen for å se etter muligheter for å straffeforfølge den forhatte lekkasjeformidleren.

Kildene til Independent understerker at en utleveringsbegjæring fra USA ikke vil bli sendt uten at myndighetene der sikter Assange for konkrete lovbrudd. Denne prosessen vil uansett ikke bli satt igang før sedelighetssaken i Sverige er sluttført.

I går ble Assange nektet løslatelse mot kausjon på grunn av unndragelsesfare, men om en uke vil australierens advokater igjen prøve å få ham fri mot kausjon og andre vilkår. Etterhvert vil det bli holdt et rettsmøte om selve utleveringen, der svensk påtalemyndighet må legge fram beviser som gir skjellig grunn til mistanke.

Assanges advokater har imidlertid allerede startet arbeidet med å anke en utleveringskjennelse til neste rettsinnstans, og etter alt å dømme helt til høyesterett. Denne prosessen kan ifølge Independent ta mange måneder