Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Sverige spionerer på Russland for USA

Nye NSA-avsløringer.

SPIONERER: Her introduserer Russlands president Vladimir Putin sine medarbeidere for Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt under et møte de hadde sammen i Moskva i 2010. Foto: Reuters/Ria Novosti/Alexei Druzhinin/NTB Scanpix
SPIONERER: Her introduserer Russlands president Vladimir Putin sine medarbeidere for Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt under et møte de hadde sammen i Moskva i 2010. Foto: Reuters/Ria Novosti/Alexei Druzhinin/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den svenske etterretningstjenesten FRA (Försvarets radioanstalt) spionerer på Russland og lederskapet i Moskva for amerikanerne.

Det framkommer av topphemmelige dokumenter fra den amerikanske etterretningsorganisasjonen NSA, som SVT har fått tak i fra journalisten Glenn Greenwald og NSA-avhopperen Edward Snowden.

- FRA har gitt NSA en unik samling av dokumenter om høyt prioriterte russiske mål innenfor lederskapet og innenrikspolitikken, står det i et avsnitt.

Amerikanerne betegner informasjonen de får av svenskene som unike og som infomrasjon de ikke kan få på noen annen måte.

I et annet dokument, som ifølge SVT er instruksjoner til NSA-sjefer, oppfordres det til å takke Sverige og «understreke den viktige rollen FRA spiller som vår fremste partner» i etterretningsarbeidet som gjøres mot Russland.

• Saken oppdateres.