IKKE BEKYMRET:  Det er på tide at vi venner oss av med hjelp fra utlandet, sier Rwandas president Paul Kagame. Arkivfoto: AFP PHOTO/DAMIEN MEYER/Scanpix
IKKE BEKYMRET: Det er på tide at vi venner oss av med hjelp fra utlandet, sier Rwandas president Paul Kagame. Arkivfoto: AFP PHOTO/DAMIEN MEYER/ScanpixVis mer

Sverige stanser bistand til Rwanda

- Det gjør ikke noe, sier Rwandas president.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sverige fryser budsjettstøtte på 80 millioner svenske kroner til Rwanda etter at FN har slått fast at landet støtter tutsiopprørere i nabolandet Kongo.


- Budsjettstøtten for 2008 stanses. Det er den samlede vurderingen vi har gjort etter FNs konklusjoner, sier bistandsminister Gunilla Carlsson til avisa Dagen.


I en FN-rapport som ble kjent nylig, går det fram at Rwanda forsyner tutsiopprørerne til opprørsgeneralen Laurent Nkunda i Øst-Kongo med våpen, penger og barnesoldater.


Rwanda anklages også for å ha hjulpet Nkunda med å rykke fram i Nord-Kivu-provinsen i oktober, både ved at Nkundas soldater fikk gå fram og tilbake over grensa, og ved at de fikk militær støtte i form av artilleri- og bombekasterild.


Carlsson sier at hun tar FN-rapporten meget alvorlig, og at hun venter «konstruktive handlinger» fra både Kongo og Rwanda.


Rwandas president Paul Kagame sa på en pressekonferanse onsdag at den svenske bistandsfrysen har liten betydning, og at den ikke vil skade landet.


- Det er på tide at vi venner oss av den økonomiske hjelpen fra utlandet, sa Kagame.


(NTB)