Corona

Sverige svarer på FHI-kritikken

En ny studie viser at sveriges coronastrategi kan ha bidratt til smittespredning til andre nordiske land. Karin Tegmark Wisell, generaldirektør i Folkehelsemyndigheten, sier at Sverige ikke tar på seg ansvaret for smittespredningen.

ANSVAR: Generaldirektør i Folkehelsemyndighetene i Sverige, Karin Tegmark Wisell, tar ikke ansvar for smittespredning i andre land. Sverige innfører påbud om vaksinasjonsbevis fra 1. desember. Video: Expressen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Fullvaksinerte: 71.74% Første dose: 79.10%

- Andre land tok grep før de kjente til at det var høy forekomst (av coronasmitte red.anm.) i Sverige.

Det sier generaldirektør i Folkehelsemyndigheten, Karin Tegmark Wisell, til Expressen, som videreformidler Dagbladets spørsmål på pressekonferansen i Bella.

Onsdag skrev Dagbladet at Sveriges håndtering av coronapandemien kan ha bidratt til smittespredning til andre nordiske land, ifølge en ny studie publisert i tidsskriftet Eurosurveillance, som utgis av Det europeiske smittevernbyrået.

- Elendig håndtering

Funnene fikk Steinar Westin, professor emeritus i sosialmedisin ved NTNU, til å reagere.

- Sverige hadde en elendig håndtering fra dag én. De undervurderte både smittsomheten og dødeligheten av dette viruset, sier han til Dagbladet.

Han er imidlertid ikke overrasket over funnene.

- Det er høyst sannsynlig at Sveriges slappe coronastrategi og manglende nedstenging kan ha medført at viruset fikk så rask og bred spredning, og dermed også raskere innpass i de andre nordiske landene, fortsetter han.

Sverige tok ikke signalene fra WHO på alvor da pandemialarmen gikk, hevder Westin.

- De snakket lenge om at de bare skulle «flate kurven», men ellers la smitten få spre seg gjennom samfunnet til de oppnådde den flokkimmuniteten som både Johan Giesecke (Sveriges tidligere statsepidemiolog, red.anm.) og Anders Tegnell (Sveriges nåværende statsepidemiolog, red.anm.) snakket om - og håpet på. Men der bommet de!

Tar ikke ansvar

Den svenske Folkehelsemyndigheten er forelagt Westins uttalelser, og har svart Dagbladet under onsdagens pressekonferanse.

- Hvilket ansvar har folkehelsemyndighetene for smittespredningen som har kommet fra Sverige til andre nordiske naboland?

- Vi har ikke noe ansvar for smittespredning i andre land, svarer generaldirektør i Folkehelsemyndigheten, Karin Tegmark Wisell.

Hun insinuerer videre at alle land har ansvar for å passe på seg selv.

- Man må gjøre de målingene som er mulig ut ifra sin situasjon, på samme måte som vi har måttet gjøre de målingene som er mulig for Sverige. Både ut ifra lovgivninger og situasjonen som har vært. Alt ettersom pandemien har utviklet seg, sier generaldirektøren.

En av forskerne som står bak studien, FHI-seniorforsker Jon Bohlin, sier til Dagbladet at Sverige eksporterte mer virus enn noen av de andre nordiske landene i løpet av pandemiens første år.

- Sverige eksporterte mye virus i løpet av pandemiens første år. Spesielt Finland fikk svi for det. Norge og Finland eksporterte - og importerte - betydelig mindre. Vi antar det skyldes at vi hadde strengere restriksjoner, sier Bohlin.

- Uheldig virkning

Forskerne har analysert 71 000 helgenomsekvenserte virus fra pasientprøver hentet fra den globale gendatabasen GISAID. Helgenomsekvensering brukes til å påvise ulike mutasjoner av coronaviruset.

I epidemiologien er det vanlig å «telle hoder», antall smittede og hvordan de smitter hverandre, forklarer Bohlin. I denne studien har forskerne primært sett på selve virusene.

- Vi har fulgt mutasjonsmønstrene, og på den måten har vi kunnet se hvor de kommer fra, og hvor de beveget seg. Det dataene viser, er at en uheldig virkning av Sveriges strategi er at det har vært en god del smitteeksport, sier Bohlin.

Sverige skiller seg «veldig markant» fra de øvrige nordiske landene på dette området, forklarer han.

- Hadde allerede innført restriksjoner

Expressen konfronterer generaldirektøren med studien og spør hva hun tenker om at Sveriges coronastrategi kan ha bidratt til smittespredning i andre nordiske land.

- Vi er klar over at vi hadde en omfattende smittespredning, som var mer omfattende enn i noen andre nordiske land, svarer Wisell.

Hun peker på at det har vært mulig å reise i Sverige, og sier at Sverige er et land mange passerer når de skal reise til andre nordiske land.

- Så er det jo også sånn at de andre nordiske landene hadde innført restriksjoner for å beskytte grensene sine, så det ble tatt grep i andre land før man kjente til at det var en høy forekomst (av coronasmitte journ.anm.) i Sverige, sier Wisell.

- Men det virker ikke så rart, vi er en ganske stor befolkning, vi hadde en omfattende smittespredning, og våre grenser var åpne.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer